Una dintre cele mai renumite opere ale secolului al XX-lea va fi transmisă la Cinema Ateneu, marți, 16 aprilie începând cu ora 20.15, live de la Opera Bastille din Paris.

Bazat pe un roman al lui Nikolai Leskov, Lady Macbeth din Mtsensk tratează subiectul poziției femeii în societatea provincială. În același timp, Șostakovici prezintă portrete extrem de importante ale instituțiilor, precum biserica și poliția.

Opera lui Shostakovich Lady Macbeth din Mtsensk este una dintre marile capodopere ale secolului XX. A fost aclamată ca atare în premieră în 1934 și s-a bucurat de un succes extraordinar – până în 1936, când dezaprobarea politică a condus atât la represiunea operației de către autoritățile sovietice, cât și la ani de persecuție pentru Șostakovici. Soarta compozitorului și a operei a revenit, în cele din urmă, cu Lady Macbeth un supraviețuitor prețios din acea perioadă întunecată. Acum este sărbătorită ca o mare declarație operatică a unui compozitor care, în alte circumstanțe, ar fi putut aduce multe alte contribuții la gen.