Liderul sindicatului USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, atrage atenția premierului Viorica Dăncilă asupra mai multe probleme legate de salarizarea personalului nedidactic.

„Vă rugăm să aveți în vedere discriminările generate de Legea-cadru nr. 153/2017 ce au produs inechități, nedreptăți și au condus la o profundă nemulțumire în rândul PERSONALULUI NEDIDACTIC angajat în sistemul de învățământ preuniversitar.

Deși, Legea prevede o majorare de 20% începând cu 1 martie 2018 pentru angajații din educație, am constatat că personalului nedidactic nu i-a fost majorat salariul.

Ne întrebăm unde este echitatea pe care ar fi trebuit să o genereze Legea Salarizarii Unitare dacă aceleași funcții din alte domenii cu aceleași responsabilități sau chiar mai mici, au salarii semnificativ mai mari.

De exemplu, femeile de serviciu angajate la UAT-uri pot avea salariul până la 3.000 lei net. Aceeași situație o întâlnim la administrațiile publice locale, Prefecturi, Consilii Județene sau Administrația Publică Centrală (de exemplu: Guvernul României, Ministere, Parlamentul României).

O altă categorie pe care o putem exemplifica este cea a șoferilor de microbuze școlare. Salariul unui șofer, angajat al unei unități școlare, care are răspunderea vieții, în fiecare zi a zeci de elevi, este de aproximativ 1.400 lei net fără niciun altfel de spor. Prin contrast, salariile șoferilor de pe ambulanță pot ajunge și la 7.000 lei net. Nu mai exemplificăm cu salariile șoferilor din administrația publică locală și centrală unde sunt de cel puțin de trei ori mai mari decât în unitățile șscolare.

Bucătăresele care își desfășoara activitatea în grădinițe și care au responsabilitatea sănătății a sute de copii în fiecare zi au salariile de aproximativ 1.300 lei net, maximum pe care îl poate primi o bucătăreasă este de aproximativ 1.420 lei net.

Constatăm, prin urmare, că funcții cu o importanță socială vitală pentru buna desfășurare a activităților unităților școlare sunt deliberat marginalizate și nerecunoscute social de către statul român. (…)

Prin urmare, vă rugăm să aveți în vedere și modificarea H.G. 34 din 31 ianuarie 2018 – Regulamentul cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă, precum și a condițiilor de acordare a acestuia pentru personalul din familia ocupațională de funcții bugetare «Învățământ», pentru a face aplicabile prevederile acestuia și pentru personalul nedidactic. (…)

Sperăm ca acest memoriu să vă atragă decisiv atenția asupra gravității problemelor expuse și evident, să conducă la soluții benefice și pentru angajații din învățământul preuniversitar – personal nedidactic”, susține Laviniu Lăcustă în memoriul adresat Vioricăi Dăncilă.

Articolul precedentManifestări cu ocazia Zilei Eroilor la Iași
Articolul următorSe deschide ştrandul Iași