Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au emis astăzi sentinţa în apelul făcut în dosarul intitulat generic “Ceainicul”.

Instanţa a dispus achitarea Doinei Azoicăi, la data faptelor decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa”, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dar şi a marocanului Haizoun el Houssine.

Prima instanţă, respectiv Tribunalul Iaşi, hotărâse achitarea Doinei Azoicăi pentru acuzaţiile de fals intelectual şi abuz în serviciu. În schimb, aceasta fusese condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Tot la prima instanţă, magistraţii au dispus achitarea Ionelei Lăcrămioara Şerban, pentru acuzaţiile de fals intelectual şi abuz în serviciu.

Totodată, Tribunalul dispusese condamnarea lui Haizoun El Houssine la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită. Mai mult, Romeen Agha primise o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru complicitate la dare de mită.

Astfel, în urmă cu mai bine de un an, decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Iaşi, Doina Azoicăi, a fost trimis în judecată, fiind acuzată că a primit mită o tavă şi un ceainic argintat pentru a înscrie nelegal un student marocan direct în anul II de studii. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Ionela Lăcrămioara Şerban, prodecan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, Ligia Nicoleta Buhuş, medic, marocanul El Houssine Haizoun şi Romeen Agha.

Potrivit procurorilor DNA, pe 22 noiembrie 2014, Doina Azoicăi ar fi primit de la Haizoun, ajutat de Agha, o tavă şi un ceainic. Anchetatorii au menţionat că bunurile respective ar fi fost primite în schimbul înscrierii fiului lui Haizoun, în mod nelegal, direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină Iaşi.

Pe data de 18 noiembrie 2014, în calitate de decan, respectiv prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi şi membre ale al Biroului Consiliu al respectivei facultăţi, inculpatele Azoicăi Doina şi Şerban Ionela-Lăcrămioara, prin semnarea procesului-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta“, au menţionat procurorii anticorupţie.

DNA a mai susţinut că Ligia Buhuş, în calitate de medic, ar fi emis pe 1 octombrie 2014 o adeverinţă prin care a atestat în fals că fiul lui Haizoun, care în acel moment nu se afla în România, este înscris în evidenţele cabinetului său medical individual, că a fost consultat şi că este clinic sănătos, actul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la cursurile anului I la UMF Iaşi. Dosarul a fost disjuns pentru Ligia Buhuş, iar instanţa a decis renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de doctoriţă, pentru fals intelectual. În schimb, magistraţii au dispus acordarea unui avertisment.

 

Articolul precedentFemeie accidentată în Târgu Cucu
Articolul următorPsihiatrii ieşeni au aflat motivele pentru care deţinuţii comit infracţiuni