Lucrările la viitorul Centru Internațional de Artă Contemporană, care va fi înființat la fosta Baie Turcească, continuă potrivit contractului.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR) – Prioritatea de Investiții 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,6 milioane de euro). Lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești au început în septembrie 2018, durata proiectului fiind de 27 de luni.
 
Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat pe 27 august 2018 cu firma Cifolelli Edilizia SRL din Italia, contra unei sume de 14.070.853,78 lei, inclusiv TVA.
 
Potrivit proiectului, clădirea va fi recompartimentată astfel încât să răspundă necesităţilor funcţiunilor propuse, printre acestea numărându-se posibilitatea de a găzdui manifestări de tipul performance, cât şi artă vizuală și artă de obiect. Se va pune accentul pe interacţiunea artiştilor cu publicul prin spaţii în care aceştia vor putea performa sau expune.
Fostele vestiare ale Băii Turceşti vor deveni spaţii tampon şi vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media ale istoricului artelor vizuale şi artelor performative. Din fostele vestiare publicul va putea ajunge la spaţiile expoziţionale (pentru fotografie, pictură, sculptură sau film) sau la zona teatrului contemporan. Vor exista şi dotări anexe, precum foaier, garderobă, cabine pentru actori, circulaţii, inclusiv lift pentru persoane cu dizabilităţi. La demisol va fi organizată o zonă de socializare între artişti şi public. Alte spaţii ale monumentului istoric vor fi utilizate pentru proiecţii video, cinema şi teatru experimental.
Etajul va cuprinde ateliere deschise în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează, o sală de tip workshop de dans / teatru şi o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate.
De asemenea, terenul din jurul imobilului va fi reamenajat inclusiv pentru viitoare spectacole în aer liber.
Baia Turcească din Iași figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: IS-II-m-B-03769. Clădirea fostei Băi Comunale – Baia Turcească, din strada Arhitect George Matei Cantacuzino, nr. 16, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1897 – 1898) și este o construcţie monumentală, purtând amprenta stilului arhitectural eclectic, cu influențe orientale. Aceasta a fost amplasată pe situl fostului Feredeu Turcesc, ridicat în timpul lui Vasile Lupu.
 
La sfârşitul secolului al XIX-lea, deoarece Feredeul ajunsese în ruină, oficialităţile au decis demolarea acestuia și realizarea unei băi comunale, cu o concepţie arhitecturală nouă, actuala clădire, în care a funcţionat până la sfârșitul secolului al XX-lea Baia Turcească. Aceasta a funcționat ca baie populară până în 1999. Motivul pentru închiderea Băii Turceşti a fost acela că instalaţiile nu mai ofereau siguranţă. Închiderea acesteia a coincis şi cu trecerea administrării ei de la Regia Autonomă Judeţeană Apă – Canal în cea a Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat. Ulterior, imobilul și-a schimbat funcțiunea și a devenit scena evenimentelor ocazionale de artă contemporană. Unul dintre cele mai importante proiecte ce s-au desfășurat în acest spațiu și care a început să contureze ideea reconversiei Băii Turcești a fost Festivalul Periferic. Spațiile impunătoare prin istoria, monumentalitatea, planimetria și decorațiunile sale au atras artiștii contemporani, care au prezentat filme și instalații video, intervenții „site-specific” și „performance”-uri.

Baia Comunală reconstruită în secolul al XIX-lea pe ruinile Feredeului turcesc surprinde prin decorațiile vădit orientale, arcade, ocnițe, placaje ceramice cu desene filigrante, cu vitralii care filtrează delicat lumina, încercând o simbioză cu gramatica stilului neoromânesc.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentAteneul Național din Iași continuă seria de spectacole în aer liber. Vezi programul săptămânii
Articolul următorScandalagii violenți puși sub control judiciar