Echipa de specialiști de la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii a reușit replantarea mâinii secționate total a unui adolescent de 16 ani, care a suferit un accident în timp ce lucra cu un utilaj agricol. Intervenția a durat 22 de ore, iar medicii spun că pacientul își va putea folosi în curând mâna.

„Copilul a fost mai întâi spitalizat la Fălticeni, apoi la Suceava și imediat transferat la Iași. Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22.00. Cu toții ne-am mobilizat, am venit de acasă și am intrat în sala de operație. Prezența de spirit, a celor care au fost lângă el în momentul producerii accidentului și au știut cum să reacționeze, a fost prima lui șansă. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenție în care concentrarea a fost maximă și pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul”, a afirmat Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă.

La mai puțin de o săptămână, pacientul a plecat acasă, urmând să revină pentru o nouă intervenție care îi va reda complet mobilitatea membrului.

„Am început deja să mișc degetele, este ceva ce nici măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întamplat totul. O clipă de neatenție și nu mai știu nimic. Când m-am trezit eram aici, la spital, cu mâna bandajată. Am simțit o bucurie nespusă când am aflat că totul se va sfârși cu bine”, a spus Andrei Moisei, băiatul operat cu succes.

Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructiv de la Spitalul Sf Maria din Iasi a fost înființat în anul 2010. Până acum, aici, au fost efectuate 7.000 de intervenții, unele în premieră națională. Cele mai recente sunt folosirea pompelor de absorbție (de tip vacuum) și utilizarea aparatului pentru terapia cu celule stem în cazul pacienților cu arsuri. Metoda, folosită de curând doar în câteva clinici din lume, este aplicată cu succes și la Iași.

Articolul precedentJale pe drumurile din județ: zeci de șoferi, lăsați fără permise
Articolul următorAu început lucrările pentru hangarul Aerostar – FOTO