Consiliul Județean va marca Unirea Principatelor Române printr-o serie de activități, împreună cu instituțiile de cultură.

Vor fi organizate expoziții, vernisaje, lansări de carte, colocvii.

În ziua de 24 ianuarie va avea loc, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, locul în care este înmormântat Al. I. Cuza, o slujbă de pomenire a Domnitorului, urmând ca, de la ora 16.00, la Palatul Culturii, să se desfășoare manifestări cultural artistice care se vor încheia cu o lansare de lampioane.

„Suntem datori să ne cinstim țara și trecutul. De aceea, dorim ca Unirea Principatelor Române, care a început la Iași prin alegerea lui Al. I. Cuza ca domnitor, să fie adusă în atenție de Consiliul Județean și instituțiile de cultură ale Iașului în fiecare an, printr-o serie de acțiuni specifice. Istoria nu trebuie uitată, puțini mai știu că primele planuri de unire au fost puse la punct în comuna ieșeană Bârnova, încă din anul 1856, când, un grup de 21 de unionişti, în frunte cu Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri, punea bazele actului istoric, întâlnindu-se în satul Vişan, departe de cei ostili unirii. Dorim ca aceste manifestări organizate de Consiliului Județean să devină tradiție, astfel că, atât Ziua Unirii Principatelor Române, cât și Ziua Marii Uniri să fie sărbătorite așa cum se cuvine în fiecare an. Am găsit o foarte mare deschidere la instituțiile de cultură ieșene care și-au manifestat interesul pentru ca această zi să primească importanța firească, așa încât, pe 24 ianuarie, Palatul Culturii va fi locul în care istoria, arta, muzica, trecutul și prezentul se vor întâlni, aducându-ne aminte de oamenii și vremurile care au făcut posibilă desăvârșirea noastră ca stat”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Articolul precedentTeatrul Național „Vasile Alecsandri“, al doilea teatru ca frumusețe din lume
Articolul următorCu dosar penal, din cauza unor copaci