Deputatul PNL Marius Bodea, președintele Organizației Municipale PNL Iași, solicită Primăriei Municipiului Iași să se concentreze pe soluțiile evidente pe care le are la îndemână pentru a combate poluarea în oraș și să nu pună în practică fără consultare largă și fără nici un studiu măsuri cu impact imediat asupra locuitorilor posesori de autovehicule și a mediului economic. Marius Bodea consideră că pasarea vinei pentru poluarea galopantă din Iași dinspre Primărie spre locuitori este un gest laș, care denotă lipsa crasă de capacitate administrativă a Executivului municipalității.

„Mai întâi trebuie să le oferim soluții alternative viabile ieșenilor și apoi, de comun acord cu cetățenii, să stabilim un program de interzicere a mașinilor poluante, gradual, cu implementare rezonabilă, și nu abruptă! Primăria nu poate să pună toată povara pe ieșeni, în timp ce instituția condusă de PSD și ALDE să nu facă absolut nimic pentru combaterea poluării! Ideea ca până și mașinile Euro 5 să fie interzise în câțiva ani la Iași este absurdă și pentru asemenea discuții trebuie să punem la aceeași masă specialiști care să ne ofere puncte de vedere credibile!“, spune deputatul PNL Marius Bodea.

Măsurile care trebuie implementate de urgență, în viziunea PNL Iași, sunt:

– organizarea unui transport public modern și predictibil, achiziționarea urgentă de autobuze electrice și de tramvaie noi,
– realizarea unor piste corespunzătoare pentru biciclete, cu trasee care să aibă o lungime corespunzătoare în tot orașul și care să deservească cetățenii nu doar în scop de agrement, ci, mai ales, în scopul deplasării zilnice la serviciu,
– pasarele pietonale și, în general, investiții majore în infrastructura rutieră care să rezolve blocajele în oraș,
– amenajarea unor noi spații verzi în oraș, în special realizarea unor noi parcuri cu întinderi semnificative,
– suprataxarea traficului greu din oraș și eliminarea treptată a acestuia din tot orașul, stimularea de către municipalitate a achiziționării de către populație de mașini hibrid și electrice (regim special de taxare, acces preferențial în zona centrală a orașului etc.).
Președintele PNL Municipiul Iași se întreabă de ce primarul Mihai Chirica, alături de întreg executivul Primăriei nu se preocupă deloc de sursele principale ale poluării în oraș.

„Nici o vorbă în proiectul său despre traficul greu din Iași, în lipsa finalizării variantei ocolitoare a orașului, nici o vorbă despre mormanele de moloz lăsate de samsarii imobiliari prieteni pe spațiul public și vânturate prin oraș sau care nu fac spațiile verzi prevăzute în mod obligatoriu de lege, nici o vorbă despre sistemul de management al traficului care ne-a costat 20 milioane de euro și care acum, odată implementat, mai mult încurcă traficul decât îl ajută, nimic despre cele 12 milioane euro puse la dispoziție de UE pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante și pierdute de Primărie din cauza incompetenței crase, nimic despre străzile de pământ din Iași, despre pârloagele înnămolite, surse de mâl și praf. Nimic despre mașinile non-euro extrem de poluante ale instituțiilor din subordinea Primăriei și, în general, nici o vorbă despre faptul că acțiunea directă a Primăriei a condus la realitatea de azi. Iașul a ajuns cel mai poluat oraș al României deoarece actuala administrație nu s-a ocupat de problemele edilitare, ci de propagandă și doar de cosmetizarea zonei centrale!“, încheie Marius Bodea.

Articolul precedentNoi licitații pentru locuri de parcare
Articolul următorEsplanada din fața Teatrului Național, transformată în parc