Cele două unităţi mobile utilizate pentru depistarea cancerului de col uterin au fost luate în primire de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, urmând ca în cel mai scurt timp să-şi înceapă activitatea.

IRO Iași va fi unitate de management pentru screeningul de col uterin atât pentru zona de nord-est, cât şi pentru cea de sud-est, urmând să îşi desfăşoare activitatea în 12 judeţe.

Reprezentanţii IRO spun că în două săptămâni vor fi finalizate procedurile de înmatriculare a maşinilor, de obţinere a asigurărilor CASCO şi RCA, precum şi a asigurării medicale. După ce aceste proceduri vor fi duse la bun sfârşit, IRO se va ocupa şi de angajarea personalului medical, care va fi format din trei şoferi şi trei asistenţi medicali.

Pentru recoltarea propriu-zisă a probelor pentru depistarea cancerului, IRO vor încheia un acord cu Universitatea de Farmacie şi Medicină „Grigore T. Popa“ (UMF) din Iaşi şi cu Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“ Iaşi, pentru ca medicii rezidenţi să poată merge pe teren în cele două unităţi.

„Suntem încântaţi că avem aceste autospeciale, pentru că putem să ne deplasăm în mediul rural, cu atât mai mult cu cât avem în vedere 12 judeţe. Este mult mai uşor pentru noi să mergem la pacienţi decât să aşteptăm pacienţii să vină la o unitate sanitară“, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO Iași.

Celelalte centre care vor beneficia de autospeciale sunt Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă“ din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu“ din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti, Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ Bucureşti.

Articolul precedentTânără, ajunsă beată la Urgențe
Articolul următorRectificări bugetare, pe masa consilierilor județeni