Un doctor din cadrul Spitalului de Pediatrie “Sfânta Maria”, din Iaşi, a scăpat deocamdată de pedeapsă, după ce a fost acuzat de neglijenţă în serviciu.

Totuşi, atât acesta, cât şi unitatea medicală au fost obligaţi de instanţă la plata unor despăgubiri de peste 200.000 de euro.

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au emis sentinţa în cazul doctorului Bogdan Savu, din cadrul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”.

Instanţa încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul B.S. a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Admite în parte acţiunea civilă exercitată de către partea civilă, prin reprezentanţii legali şi, în consecinţă, obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iaşi  n.r.), la plata către aceasta a sumei de 40.000 de euro, în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune materiale, şi a sumei de 200.000de euro, în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune morale. Respinge ca neîntemeiate restul pretenţiilor civile formulate de către partea civilă, prin reprezentanţii legaliau menţionat judecătorii. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Dosarul medicului ieşean a început pe data de 11 februarie 2016. Procurorii ieşeni lau trimis pe Bogdan Savu în faţa instanţei, sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu. 

Oamenii legii au efectuat cercetări asupra doctorului Bogdan Savu, şef de secţie în cadrul celui mai mare spital de pediatrie din Moldova, „Sfânta Maria”, după ce acesta a fost acuzat de malpraxis de doi soţi din Iaşi, care au susţinut că băielul lor s-a ales cu penisul ars în urma unei operaţii de circumcizie efectuate de pediatrul ieşean. 

Aşadar, în urmă cu mai bine de cinci ani, familia copilului a depus o plângere penală în acest sens. Părinţii copilului care a rămas marcat pe viaţă au solicitat medicului Bogdan Savu şi spitalului la care acesta lucrează despăgubiri totale de peste 700.000 de euro.

Procurorii au afirmat că, pe 20 noiembrie 2008, medicul ar fi operat bebeluş de 27 de zile, după ce ar fi fost diagnosticat cu „fimoză congenitală”. Savu ar fi efectuat o intervenţie chirurgicală prin practicarea circumciziei cu ajutorul electrocauterului.

Pe durata operaţiei, inculpatul Savu Bogdan a ajustat în mod necorespunzător intensitatea curentului de tăiere / coagulare generat de electrocauter, cu consecinţa producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentul feţei dorsale a diafizei peniene, fiindu-i afectată funcţionalitatea organului, au afirmat procurorii ieşeni.

Ulterior, părinţii micuţului au spus că l-au internat pe acesta la Spitalul pentru Copii Great Ormond Street NHS, din Londra, Anglia, unde s-ar ficonstatat că, în urma procedurii de la Iaşi, copilul a dezvoltat complicaţii, cauzându-i probleme grave de micţiune. 

„Acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale reconstructive prin aplicarea unor grefe de piele la nivelul leziunilor, fiind restabilită funcţionalitatea penisului. S-a stabilit că pe viitor vor fi necesare intervenţii chirurgicale suplimentare pentru redarea funcţionalităţii depline şi a aspectului normal al organuluiau adăugat procurorii.

Articolul precedentInfirmier dintr-un mare spital, trimis la puşcărie de judecători pentru ultraj
Articolul următorZeci de șoferi, transformați în pietoni la Iași