Vremea extremă a făcut ravagii în țară, două avertizări meteorologice de tip Cod galben și portocaliu emise duminică fiind valabile și astăzi. Meteorologii nu ne dau vești prea îmbucurătoare. Temperaturile vor rămâne scăzute, comparativ cu zilele trecute, dar cel puțin precipitațiile se vor restrânge treptat și chiar vor înceta. 

“Cel puțin în această după-amiază, preipitațiile vor continua în zonele atenționate. Avem valabile până la ora 15.00 atât Coduri galben pentru Banat, zona joasă din Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și cea mai mare parte a Transilvaniei și, de asemenea, va rămâne în vigoare și Codul portocaliu pentru munții Apuseni, nordul Orientalilor și zonele submontane aferente. Deja s-au strâns cantități de apă și continuă să se mai adune până la sfârșitul intervalului de interes.

În urma acestor cantități au fost și depuneri de zăpadă chiar mai consistente, mai ales în zonele mai înalte de relief, în munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și peste 25-30 de centimetri strat nou de zăpadă depus. 

Până în această după-amiază (luni – n.r.) se va circula în condiții de iarnă în aceste zone, după care încet-încet lucrurile se liniștesc. Precipitațiile se vor restrânge treptat și chiar vor înceta. 

Prima zonă care va ieși (de sub avertizare meteo – n.r.) va fi Banatul, după care vor urma și restul zonelor până diseară”, a afirmat meteorologul ANM Mihai Timu, la Realitatea PLUS. 

Potrivit specialistului, astăzi vremea va continua să împartă țara în două. Mai exact, în partea de nord a țării va fi mult mai rece decât în mod obișnuit, cu maxime între 0-5 grade.

“În partea de sud și sud-est a țării vor mai fi mici perioade și cu soare. Aici așteptăm din loc averse și tempraturi – chiar dacă în scădere față de cele de ieri – încă peste normalul perioadei, cu maxime în Muntenia, Oltenia, Dobrogea în general, astăzi, între 8-16 grade, cu 12 grade în Capitală. (Aici – n.r.) în răcire față de ieri, când am înregistrat 21 de grade”, a spus meteorologul.

Întrebat cum vor arăta următoarele zile din punct de vedere meteorologic, Mihai Timu a răspuns: “Temperaturile se vor uniformiza. De marți va continua să se răcească și în sud astfel încât, până spre finalul săptămânii, în toată țara vom vorbi de un regim termic normal pentru începutul lunii martie. Asta înseamnă maxime, în general, între 2-10 grade și minime între -6 și +4 grade. Vremea rămâne liniștită. Vor fi precipitații slabe în partea de sud a țării, sub formă de ploaie sau burniță”. 

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentMiron Mitrea: Nu există probleme pentru România că se sapă la Bîstroe. Avem destul pește. Sunt probleme pentru că politicienii sunt slabi
Articolul următorLaptele de cartof, salvare pentru diabetici. Beneficii nebănuite pentru sănătate