Ministerul Justiţiei (MJ) a răspuns unei interpelări a deputatului Varujan Vosganian privind relocarea Penitenciarului Iaşi, în urma informaţiilor primite de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în care se susţine că acest lucru “nu se impune”, având în vedere investiţiile deja efectuate sau în curs de derulare, dar că în eventualitatea construirii unui penitenciar într-o zonă limitrofă oraşului, “îşi exprimă disponibilitatea susţinerii acestui demers”.

“Având în vedere obiectul interpelării, Ministerul Justiţiei a solicitat informaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Răspunzând solicitării, ANP a precizat faptul că, ‘având în vedere investiţiile deja efectuate sau în curs de derulare la Penitenciarul Iaşi, apreciem că relocarea acestuia nu se impune’ (…), însă, ‘în măsura în care ar apărea oportunitatea construirii unui nou penitenciar într-o zonă limitrofă Municipiului Iaşi, conform standardelor în domeniu şi cu o capacitate de cazare care să nu diminueze capacitatea totală de cazare a sistemului penitenciar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă disponibilitatea susţinerii acestui demers’ (…)”, se arată într-un comunicat al MJ.

Conform sursei citate, din cele două concluzii rezultă că ANP susţine faptul că, în măsura în care apare oportunitatea construirii a încă unui penitenciar, care să îndeplinească standardele în materie, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi ar putea fi relocat.

“Acest lucru rezultă din nevoia imediată de a dispune de o capacitate de cazare corespunzătoare. Numai după construirea unui nou penitenciar se poate pune în discuţie închiderea actualului amplasament. De altfel, ministrul Justiţiei a accentuat de multe ori acest aspect în luările publice de poziţie pe care le-a avut”, subliniază MJ.

Astfel, în comunicat se precizează că Ministerul Justiţiei susţine orice demers, “inclusiv unul care să aibă la bază o soluţie de tipul Parteneriatului Public-Privat, în măsura în care poate conduce, în condiţii de eficienţă financiară, la îndeplinirea standardelor europene de detenţie şi în deplin acord cu necesităţile de dezvoltare urbană a Municipiului Iaşi”.

“Astfel, având în vedere cele mai sus menţionate, răspunsul la interpelare a fost întocmit şi înaintat, la data de 20.06.2018, Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, în vederea transmiterii domnului deputat Varujan Vosganian, putând fi consultat pe pagina de web a Camerei Deputaţilor. După cum se poate constata, răspunsul la interpelare este semnat de doamna secretar de stat Sofia Mariana Moţ, pentru doamna secretar de stat conf. univ. dr. Marieta Safta, conform ordinului de înlocuire aprobat de Ministrul Justiţiei”, se mai arată în comunicatul MJ.

De remarcat este faptul că, în interpelarea sa, Vosganian afirma că Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi ar trebui relocat în afara oraşului, situarea actuală a acestuia, “în zona rezidenţială cea mai importantă a municipiului Iaşi”, fiind “improprie”.

De asemenea, în răspunsul semnat în numele ministrului Justiţiei de secretarul de stat Marieta Safta se susţine că suportarea costurilor pentru un penitenciar într-o nouă locaţie nu este justificată, în condiţiile în care la Penitenciarul Iaşi sunt în derulare investiţii pentru creşterea capacităţii.

Articolul precedentMembri ai lumii interlope ieșene, condamnați definitiv!
Articolul următorMai multe locuri la licență, scoase de Universitatea Tehnică Iași