Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat marţi, la Iaşi, că nu sfătuiește românii să își caute locuri de muncă în străinătate, dar că nu îi poate opri, însă ar trebui măcar să fie bine informați.

Încercăm, prin a doua etapă a acestei campanii de informare, să facem prevenţie la fenomenele negative tot mai extinse în ultima perioadă care îi privesc pe românii ce pleacă peste hotare, făcând referire aici la traficul de persoane şi sclavia modernă. Considerăm că un cetăţean informat este un cetăţean câştigat. Am aflat în urmă cu câteva zile despre existenţa unui caz de sclavie modernă în Italia şi, la câteva zeci de minute, am aflat despre un caz similar în Marea Britanie. Nu îi încurajăm pe cetăţenii români să plece la muncă în afara graniţelor, dar nu îi putem opri! De aceea încercăm să le aducem la cunoştinţă care sunt locurile de muncă garantate de statul român şi care sunt pericolele la care ei se expun în momentul în care ei aleg un loc de muncă printr-o anumită firmă care poate să nu existe, aşa cum am văzut în cele două cazuri menţionate, firme de pe Internet, firme care nu oferă garanţii, a declarat marţi ministrul Natalia Intotero, la o întâlnire care a avut loc la sediul Prefecturii Iași, din cadrul Campaniei Naționale Informare acasă! Siguranță în lume!”, desfășurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit acesteia, informarea trebuie făcută chiar începând cu firmele care asigură transportul cetăţenilor români în ţările de destinaţie, dar şi cu societăţile care afirmă că plasează forţă de muncă.

Aşa cum am văzut sunt firme care susţin că plasează forţă de muncă, dar ori nu există un contract de muncă sau, dacă există, nu sunt respectate clauzele discutate în România, înainte de plecare”, a mai declarat Natalia Intotero.

Conform lui Intotero, sclavia modernă poate fi evitată în primul rând prin informare.

De aceea noi considerăm că reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale au un rol foarte important. Ei sunt oamenii cei mai apropiaţi de cetăţenii pe care îi reprezintă. Ei îi pot informa pe oameni şi le pot aduce la cunoştinţă posibilităţile de a găsi un loc de muncă, chiar şi în agricultură. Acesta este şi motivul pentru care am ales să desfăşurăm campania toamna, deoarece este anotimpul recoltelor pretutindeni în Europa. Aici sunt şi cele mai multe cazuri de sclavie modernă. Noi le oferim astfel şi posibilitatea de a găsi un loc de muncă aici, în România, dar, până la urmă, este alegerea lor, a precizat Intotero.

Aceasta a adăugat că au existat recent cazuri în care românii plecaţi la muncă în străinătate „au fost foarte prost plătiţi” sau „au locuit în condiţii inumane, ră apă sau mâncare”

„Locurile de muncă garantate de statul român sunt cele care există la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, există reţeaua Eures şi acolo pot găsi variantele garantate. Primim zilnic solicitări din partea românilor aflaţi peste graniţe, pe diferite teme, în special pentru ai sprijini. Acesta a fost şi motivul principal pentru care derulăm campania la nivel naţional. În 2017 a avut loc pe zona Moldovei, în patru judeţepilot. Crescând numărul persoanelor care au avut evenimente nefericite, am extins campania la nivel naţional, a adăugat ministrul.

Întrebată despre protestele recente ale membrilor diasporei, Intotero a spus că toată lumea are dreptul să se exprime. „Legat de protestele diasporei, cred că oricine are dreptul să se exprime. Chiar dacă au nemulţumiri, ele pot fi exprimate în mod civilizat”, a precizat Intotero.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni lea vorbit autorităților publice locale din județul Iași despre măsurile de informare pe care trebuie să le pună în aplicare pentru ca românii care pleacă peste hotare să nu aibă probleme, în special la locurile de muncă alese în diverse ţări.

 

Articolul precedentRAZIE pe șoselele din județ
Articolul următorPolitehnica Iași dă peste Ionuț Popa în Cupă