Municipalitatea ieșeană va crește gradul de îndatorare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) după ce va accesa un nou împrumut pentru a reconstrui Depoul din Zona Dacia.

Edilul Mihai Chirica a precizat că proiectul va fi demarat la începutul anului viitor. Valoarea împrumutului este de aproximativ 46 de milioane de lei.

Inițial, proiectul prevedea doar o modernizare a Depoului Dacia, însă studiile au arătat că infrastructura construită în zonă, în urmă cu peste 40 de ani, este depășită și trebuie reconstruită.

„Este vorba despre o extindere a împrumutului pe care deja îl derulăm și care vizează un obiectiv important modernizarea depoului din Dacia, de fapt, e mai mult decât o modernizare, practic, îl demolăm în totalitate pe cel existent și mărim capacitatea de adăpostire pentru tramvaiele noi și pentru autobuzele electrice. Face parte din programul de modernizare a transportului public pe secțiuni care nu găsesc finanțare încă pe fonduri europene. Dacă vom găsi finanțare, ne vom comporta exact cum ne-am comportat și cu școlile, le-am început pe BERD, după care le-am reintrodus pe fonduri europene și sumele au rămas în rezervă pentru proiecte de modernizare, tot cu eficiență energetică, alte școli, respectiv co-finanțare în continuare pentru depoul din zona Dacia”, spune primarul Mihai Chirica.

Consilierul USR Răzvan Timofciuc a arătat că, în momentul de față, proiectul este necesar Iașului iar împrumutul, momentan, este singura soluție de realizare a acestuia. Durata de realizare a proiectului este de 2 ani.

„În prezent, gradul de îndatorare este puțin peste 3%. În urma contractării acestui credit, va fi de 5,16 ceea ce este rezonabil pentru o municipalitate de dimensiunea Iașului”, susține consilierul USR.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentFostul polițist vasluian care a spart o bancă și mai multe săli de jocuri, a fost condamnat!
Articolul următorDoi frați din Iași au plecat la plimbare cu mașina, cu un singur permis de conducere. Polițiștii vasluieni le-au întocmit dosare penale