Consilierii judeţeni ieșeni se întrunesc joi în şedinţă de urgenţă pentru adoptarea unor proiecte privind completarea investiţiei în curs de realizare la clădirea situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 6.

Fosta Chestură, monument istoric, a fost consolidată, refuncţionalizată şi mansardată printr-un proiect în valoare de peste 8 milioane de lei. Contractul a fost semnat la începutul anului cu firma Iaşicon, lucrările încheindu-se zilele acestea.

Consilierii urmează să aprobe suma totală de aproximativ 16,5 milioane de lei, după care vor adopta proiectul prin care se solicită rambursarea ei din fonduri europene.

Expunerea de motive a proiectelor invocă „oportunitatea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a parimoniului natural şi cultural“ şi propune amenajarea şi organizarea mai multor secţii muzeale.

Muzeul Junimii va reconstitui atmosfera anilor 1863-1885 prin expunerea mai multor obiecte de epocă ce au aparţinut junimiştilor. Va exista, de asemenea, un Muzeu al revistei „Viaţa Românească“ (deţinătoarea iniţială a clădirii).

Anumite spaţii vor fi alocate perioadei paşoptiste şi unioniste „Dacia Literară“, Pogromului din iunie 1941, literaturii evreieşti din România, literaturii române din Basarabia, revistei „Convorbiri literare“, atelierelor de restaurare pentru diverse categorii de obiecte.

Toate aceste amenajări sunt estimate la aproape 8,4 milioane de lei, sumă care se adaugă celor 8,1 milioane (inclusiv TVA) necesare şantierului care se finalizează acum.

Articolul precedentÎncep înscrierile la USAMV Iași
Articolul următorPrimăria Iași încearcă din nou să achiziționeze parcometre