Consiliul Județean a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul „Restaurarea Muzeului Vasile Pogor Iași”, cu o valoare de 5 140 325 de lei cu TVA.

Monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltrațiile de apă, de aceea se va interveni atât la fundația clădirii, cât și la pereți, acoperiș și jgheaburi. Ușile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor și elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalațiile sanitare, termice și electrice vor fi înlocuite.

Spațiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, aici urmând să funcționeze o sală destinată evenimentelor. Proiectul prevede și amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în toate încăperile muzeale.

Trotuarele vor fi refăcute și vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Parcul va fi reamenajat și va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille.

Firma contractantă este S.C. Iasicon S.A. Lucrările vor fi terminate în 24 de luni de la eliberarea ordinului de începere a lucrărilor, iar constructorul va asigura garanția pentru o perioadă de cinci ani.

Se estimează că, după redeschiderea muzeului, în primul an de funcționare, numărul vizitatorilor va crește cu 20 la sută.

„Muzeul «Vasile Pogor», cunoscut și sub numele de “casa cu ferestre luminate”, locul de întâlnire al personalităților care au marcat istoria României moderne și unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iașului, își va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Monumentul istoric va fi restaurat cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5- Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.

Articolul precedentEvenimentul „Viaţa are culoare! Stop accidentelor rutiere!”, la Palas
Articolul următorBodea îi cere primarului să renunţe la sarmalele date gratis de hramul Sfintei Parascheva