Rușii au doborât o dronă americană MQ Reaper. Forțele Aeriene Americane precizează că două Suhoiuri Su-27 au făcut o interceptare “nesigură și neprofesionistă” a dronei. Acestea nu au tras asupra ei, ci unul dintre avioane i-a lovit elicea cu aripa. Incidentul a avut loc în această dimineață, la ora 8.

Comunicatul Forțelor Aeriene Americane:

“Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

“Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe. “De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a adăugat Hecker.

Rusia neagă că avioanele rusești au intrat în coliziune cu drona americană și susține că “aceasta s-a prăbușit după o manevră strânsă”. Pentagonul precizează că drona nu a fost recuperată, dar nici nu se află în posesia rușilor.

Ministerul rus al Apărării a transmis marți că avioanele sale de vânătoare nu au intrat deloc în contact cu drona americană, susținând în schimb că aceasta s-a prăbușit din cauza unei “manevre bruște”.

“Zborul dronei a fost efectuat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, stabilit în scopul desfășurării operațiunii militare speciale [n.r din Ucraina], comunicat și publicat în conformitate cu standardele internaționale. Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona și s-au întors în siguranță la aerodromul de origine”, a adăugat Ministerul Apărării.

Generalul american Pat Ryder a susținut o conferință de presă în urma incidentului. Oficialul Pentagonului a precizat că în momentul în care va fi declasificat, va fi făcut public un video cu momentul distrugerii dronei.

“Secretarul Apărării, Lloyd Austin, nu a vorbit cu omologul său rus, iar Departamentul Apărării nu a comunicat cu partea rusă. În ceea ce privește misiunea dronei, astfel de aparate zboară deasupra Mării Negre de la începutul războiului, deci nu era o misiune neobișnuită. Drona MQ9 efectua o misiune în spațiul aerian internațional. Acest tip de comportament al piloților ruși este neobișnuit și nesigur.

Continuăm să cercetăm ce s-a întâmplat, dar pare sigur că a fost o operațiune neprofesionistă. Acțiunile vorbesc de la sine. Credem că și avionul rusesc a fost afectat de contactul cu drona. Nu știu nimic despre operațiunea de recuperare, momentan, dar din ce știm, rușii nu au intrat în posesia dronei”, a declarat Pat Ryder. 

Oficialul a refuzat să precizeze în ce zonă a Mării Negre a avut loc incidentul, menționând doar că este vorba despre spațiul aerian internațional. Întrebat dacă drona MQ9 avea la bord tehnologie sensibilă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns: “Nu voi oferi detalii, dar am fost nevoiți să o facem să se prăbușească în mare, deoarece nu mai putea fi controlată”. 

Articolul precedentDoi hoți au furat aur de peste 50.000 de lei. Unul încă este căutat de polițiști
Articolul următorUndă verde de la Washington: Departamentul de Stat a aprobat vânzarea potenţială către România a 95 de vehicule blindate JLTV