Viituri şi inundaţii au avut loc în 34 de localităţi din mai multe judeţe, printre care și Iaşul, potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Misiunile de înlăturare a efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice s-au desfăşurat neîncetat, pompierii intervenind în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din 205 curţi, 63 de subsoluri / beciuri şi 40 de locuinţe, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.

Ieri, cu câteva ore înainte de venirea Papei Francisc la Iași, grindina a lovit zona de vest a județului, producând pagube majore agricultorilor.

Mai mult, potrivit polițiștilor, din cauza apei scurse de pe un versant, în urma unei ploi torențiale, în județul Iasi, circulația a fost întreruptă pe DN 24C Iași – Ștefănești, între localitățile Bivolari și Sânta Mare.

Pompierii au acţionat cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice imediate Cod Portocaliu, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

De asemenea, având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative.

Articolul precedentRata șomajului în Iași, în scădere
Articolul următorCe cadouri a primit Papa Francisc la Iași