Consilierii locali ieșeni se vor pronunța astăzi asupra a unui proiect de hotărâre privind amenajarea a două parcări subterane, ce fac parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de creştere Iaşi. Amplasamentele vizate constau într-un teren cu o suprafaţă de 2.475 de metri pătraţi aflat pe str. Muşatini, în apropierea Grădiniţei 21, respectiv esplanada Piaţa Naţiunii şi terenul aferent, în suprafaţă de 5.279 de metri pătraţi.

„În ceea ce priveşte parcarea de pe str. Muşatini, aceasta va fi supraterană, urmând a funcţiona probabil în regim de parcare rezidenţială. Avem deja scrisori de intenţie din partea unor societăţi comerciale care ar dori închirierea unor suprafeţe de teren în vederea construirii de parcări supraetajate. Celalaltă parcare, de data asta subterană, dorim să o facem în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, fiind binevenită atât pentru numărul mare de studenţi care ajung acolo cu autovehiculele personale, dar şi pentru cadrele didactice şi nedidactice ale universităţii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prin construirea parcării din zona UMF s-ar descongestiona traficul de pe străzile centrale ale oraşului, iar întreaga zonă ce cuprinde obiective care presupun o circulaţie foarte intensă (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, Muzeul de Istorie Naturală) ar putea fi valorificată din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, conferindu-i-se un grad sporit de atractivitate.

Parcările vor fi realizate prin atragerea de fonduri private, prin concesiune publică, realizată prin licitaţie publică. Obiectul concesiunii îl va constitui transmiterea dreptului şi a obligaţiei de proiectare, execuţie şi exploatare a parcărilor în schimbul unei redevenţe anuale.

În vederea promovării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, parcările vor fi prevăzute cu staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug – in. De altfel, un procent de 10% din numărul locurilor de parcare va fi rezervat acestor tipuri de autovehicule.

Lista acestor două amplasamente va fi completată pe măsura identificării unor noi terenuri de către compartimentele de specialitate ale Primăriei Municipiului Iaşi.

Articolul precedentProbleme la Spitalul „Sf. Maria“. Managerul, acuzat de lipsă de interes
Articolul următorCasele de amanet din Iași, luate la “puricat” de oamenii legii: ce au descoperit