Municipiul Iași va avea un nou monument istoric. Este vorba despre Parcul Copou, proiectul final urmând să includă mai multe obiective.

„După succesul pe care l-am avut cu clasarea drept monument istoric a Cimitirului Evreiesc și Cimitirului Eternitatea, am decis să facem aceleași demersuri și pentru Parcul Copou. Astfel, miercuri, 17 februarie, am primit de la Institutul Național al Patrimoniului o adresă oficială prin care am fost informați că Institutul este dispus să facă demersuri la Ministerul Culturii pentru clasarea ca monument istoric a Parcului Copou, cel mai vechi parc public municipal din spațiul extracarpatic și unul dintre primele parcuri municipale din estul Europei. Pentru aceasta municipalitatea va trebui să facă o serie de demersuri, printre care transmiterea regimului juridic, înscrierea în cartea funciară, transmiterea regimului tehnic, ridicarea topografică și o serie de măsurători. Dorim să restaurăm și reabilităm Grădina Copou, dar și monumentul Obeliscul cu Lei, precum și Monumentul Eroilor din Divizia a II-a din Primul Război Mondial, pentru a transforma toată zona într-un monument istoric integrat”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.

În ședința din 30 iunie 2020 Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat în unanimitate o hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico – economici și devizului general privind investiția „Restaurare și reabilitare Grădina Copou”. Investiția în valoare de 26.200.000 de lei, cu TVA, va presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.
Printre noutățile aduse de Hotărârea Consiliului Local se numără extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătrați (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătrați), desființarea aleilor din asfalt și refacerea acestora, pe o suprafață totală de 33.520 de metri pătrați, cu dalaje din piatră cubică, plăci și înierbate (pe o suprafață de 1.653 metri pătrați), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” și Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și, nu în cele din urmă, extinderea spațiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătrați.
Suprafața totală a terenului pe care vor fi făcute aceste intervenții este de 101.100 metri pătrați, din care suprafața spațiului verde va fi de 61.889 metri pătrați. De altfel, Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată cu un amendament conform căruia, în situația în care un arbore va trebui eliminat, în locul acestuia vor fi plantați alți patru copaci.
În completarea acestui proiect, Primăria Municipiului Iași va reabilita și Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei), expertiza tehnică a acestuia fiind făcută în 2018. Un proiect de hotărâre care vizează aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici a fost votat în ședința Consiliului Local din 29 ianuarie 2021. Suma alocată pentru realizarea investiției este de 1.241.698,63 lei, cu TVA. Durata estimată de realizare a lucrărilor este de 14 luni.
Concret, vor fi executate lucrări de biocidare (distrugerea microorganismelor), extragere de săruri, îndepărtare a depunerilor aderente, îndepărtare a completărilor necorespunzătoare cu mortar, curățare a suprafețelor (chimică și mecanică), tratare a fisurilor, chituire și completare volumetrică cu mortare de restaurare, consolidare și hidrofobizare (tratament care duce la anularea absorbției de apă). Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural (corpuri de iluminat cu lămpi led), unui sistem de televiziune cu circuit închis (patru camere video) și a unui sistem de sonorizare.

Cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, obiectivul a fost realizat de Gheorghe Asachi, între anii 1834 – 1841. Leii au fost sculptați la Lvov (Polonia), unde Asachi își făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei, respectiv a domnitorului Mihail Sturdza (amplasate pe laturile est și vest).

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentParcări de tip park and ride pentru decongestionarea traficului în Iași
Articolul următorSondele de extragere a apelor minerale folosite de către Spitalul de Recuperare Iaşi vor fi reabilitate şi modernizate