Consilierii locali ieșeni au aprobat în şedinţa de ieri un parteneriat cu Apele Române pentru construirea viitorului pod peste Bahlui cu patru benzi, din dreptul Ştrandului. Un alt pod, în capăt Dacia, va avea linie de tramvai până la ERA.

Podul va lega strada Sarmisegetusa de stradela Sofia Nădejde, în zona Ştrandului Municipal. Podul, cu o lungime de 61 m şi o lăţime de 19,4 m, va avea patru benzi de circulaţie. Investiţia a fost estimată la peste 9,1 milioane lei şi, în prezent, proiectul este pentru a doua oară în fază de licitaţie, după ce, anul trecut, a fost anulată prima procedură. Primăria aşteaptă oferte până cel târziu în ziua de 18 iulie.

Municipalitatea mai are în plan realizarea a două poduri carosabile peste Bahlui, unul tot pe strada Sarmisegetuza (în prelungirea străzii, dinspre Zimbru) şi celălalt în capătul cartierului Dacia, în prelungirea bulevardului.

Despre acesta din urmă, Mihai Chirica a precizat că va deveni carosabil şi pentru linia de tramvai în perspectiva realizării ulterioare a unei căi de rulare spre complexul ERA.

„În paralel cu ceea ce gestionăm noi, mai este un proiect privat de construcţie a unui alt pod în zona străzii Strămoşilor, undeva la jumătatea bd. Dacia“, a mai spus primarul.

Altfel, Primăria Iași va prelua în proprietate pasarela dintre drumul european şi complexul Carrefour ERA. Recent, la pod au început lucrări de reabilitare şi, potrivit primarului Mihai Chirica, acestea vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Lucrările de consolidare ale pasarelei sunt executate pe cheltuiala noului proprietar al Carrefour ERA (Prime Kapital şi MAS Rei), ce are în plan o investiţie de amploare în zonă. Proprietarii ERA vor să extindă actualul mall şi să construiască două noi clădiri de-o parte şi de alta a magazinului Praktiker.

Proiectul a fost estimat la peste 125 milioane euro. Investitorii vor dona atât podul, cât şi strada spre complex, astfel că, ulterior, este preconizată o extindere a arterei de circulaţie spre Miroslava, prin zona de lângă amplasamentul unde are loc, anual, Festivalul „Afterhills“.

„Lucrările vor dura aproximativ șase luni, după care, intenţia noastră este de a recepţiona şi prelua în proprietate publică podul, inclusiv tot drumul de acces pe toată lungimea complexului până ce ajunge în zona Apărătorii Patriei. Drumul va deveni public, pe care să-l putem gestiona fără niciun fel de restricţie şi care să permită dezvoltarea ulterioară a zonei din spatele complexului“, a spus primarul Mihai Chirica.

Articolul precedentExamen de titularizare pentru profesorii ieșeni
Articolul următorMarius Bodea: „ Chirica este prietenul samsarilor imobiliari“