Consilierii judeţeni ieșeni au decis, în regim de urgenţă, să direcţioneze suma de 784.000 lei din excedentul bugetului către Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” (392.000 lei) şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (392.000 lei) în vederea achiziţionării a două sisteme de diagnostic molecular Real-Time PCR pentru testarea pacienţilor şi a cadrelor medicale.

Totodată, a fost inclusă în buget suma de 289.140 lei pentru achiziţia de medicamente, reactivi, echipamente şi materiale sanitare pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” (143140 lei) şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” (146.000 lei).

“Suntem foarte aproape de activarea scenariului 4 ca urmare a răspândirii pandemiei, ceea ce înseamnă transmiterea bolii pe scară largă, fapt care, cel mai probabil, va conduce la o suprasolicitare a sistemului de sănătate. Acest lucru nu se va întâmpla doar la noi, ci s-a petrecut deja şi în ţări precum Italia, Spania, Germania, Franţa şi SUA. Din păcate, pericolul este iminent şi am hotărât să luăm o nouă serie de măsuri care să protejeze în primul rând personalul medical din spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Nu vreau să ajungem în situţia de la Suceava, unde foarte multe cadre medicale au fost infectate de pacienți despre care nu știau că sunt purtători ai virusului.

Motivat de acest fapt şi în urma discuţiilor purtate cu managerii celor 6 spitale din subordine am ajuns la concluzia că este foarte important ca unităţile medicale să dispună de aparate de testare pentru depistarea virusului. În moment, avem două astfel de aparate: unul deja funcţional la Spitalul de Boli Infecţioase şi unul care va fi instalat zilele următoare la Maternitatea Cuza Vodă. Pentru a proteja personalul medical din aceste spitale, vom proceda la testarea tuturor pacienţilor care vor veni pentru tratament, indiferent de patologie. În acest fel ne luăm măsuri de siguranţă că vom păstra spitalele intacte. Urmează o perioadă foarte grea.

Cu banii alocaţi astăzi, 1,07 milioane lei, ajungem la un total de 7,3 milioane lei direcţionaţi de CJ pentru acţiuni de prevenire şi combatere a noului virus” a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Întrunirea de astăzi a aleșilor s-a desfăşurat în sistem on line, fiind prima şedinţă de acest fel organizată de vreun consiliu judeţean din ţară.

Articolul precedentCe schimbări face CTP Iași în circulaţia tramvaielor şi autobuzelor
Articolul următorUn consilier local a făcut publice salariile șefilor societăților din subordinea Primăriei Iași: Cel mai mic salariu sare de 15.000 lei, iar cel mai mare depășește 26.700 lei!