În judeţul Iaşi sunt 15 centre de permanenţă la care lucrează 70 de medici.
Eficienţa acestor centre se reflectă atât economic (deşi aceste centre de permanenţă costă, ele fac economie în bugetul sănătăţii) cât mai ales în ce priveşte calitatea vieţii pacientului, potrivit doctorilor.

Conform acestora, o femeie din mediul rural, cu plagă prin contuzie, a ajuns recent la un centru de permanenţă apropiat satului său. Plaga sângera abundent însă era necomplicată.

Medicul de gardă (dr. Viorel Olăraşu) a curăţat plaga şi a suturat-o. Cheltuielile pentru acest serviciu, reprezentate de materiale folosite şi de cota parte din costurile de personal, sunt în jur de 50 de lei.
În plus, trauma pacientei a fost redusă prin intervenţia rapidă (în comparaţie cu timpii de aşteptare în serviciile UPU).
În lipsa unui centru de permanenţă, femeia trebuia să sune la ambulanţă, să aştepte o programare în funcţie de codul de urgenţă în care se încadra, să piardă sânge şi să rişte complicarea plăgii prin infectare.
“Cât priveşte costurile, acestea ar fi cuprins transport, echipe de preluare şi gestionare a cazului la UPU, costuri pe patul de spitalizare pentru internarea în ambulatoriu, ceea ce înseamnă cel puţin de 10 ori mai mult decât s-a cheltuit la Centrul de Permanenţă”, a precizat dr. Anca Deleanu, șefa Societății Medicilor de Familie din Iaşi.
Articolul precedentIeșeancă amendată după ce a fost prinsă băută la volan
Articolul următorAmbasadorul Marii Britanii: Pentru mine, Iașul este sinonim cu ospitalitatea