Structurile teritoriale din cadrul MAI angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor Europarlamentare și a Referendumului din 26 mai 2019 au luat toate măsurile, din competență, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al forțelor implicate.

Agenții Inspectoratului de Poliție Județean Iaşi, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni, pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
În acest context, precizăm că 448 de polițiști vor asigura paza și protecția la 258 de secții de votare, dintre cele 746 ce se vor constitui pe raza județului Iaşi, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I..

De asemenea, peste 156 de poliţişti, se vor afla în stradă, în ziua de 26 mai 2019, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați din paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 50 de polițiști vor fi constituiți, în rezerve (luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști).

Inspectoratul de Jandarmi Județean Iaşi va avea în responsabilitate 102 secții de votare, unde vor fi prezenți 300 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.
Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

Astfel, 68 de pompieri vor asigura desfășurarea în bune condiții a alegerilor și a Referendumului, în 66 de locații.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii ISU desfășoară activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Totodată, aproximativ 295 de polițişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iaşi vor asigura paza și supravegherea a 146 de secţii de votare aflate în zona de competență, pe raza județului Iași.

 

Articolul precedentAccident rutier mortal, în Mircești
Articolul următorElevi ieşeni, preveniţi împotriva consumului de stupefiante