În perioada Sfintelor Sărbători de Paşte, credincioşii ortodocşi se vor afla în lăcaşurile de cult, pentru a primi Lumina Învierii Domnului.

Pentru ca aceste momente de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu să fie petrecute în linişte şi siguranţă, pompierii ieşeni recomandă atât populaţiei, cât şi slujitorilor bisericilor respectarea unor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor.

Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult trebuie să fie permis în limita capacităţii bisericii. În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii. Uşile de acces trebuie să fie deschise în timpul slujbelor religioase. În cazul organizării slujbelor în biserici din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior.Trebuie evita desfăşurarea slujbelor în interiorul obiectivelor aflate în curs de renovare”, a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Conform acesteia, trebuie desemnate de către preoţiunele persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu).

De asemenea, enoriaşii trebuie să menţină o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor pentru a evita contactul dintre lumânări şi hainele sau părul acestora, iar depunerea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcaşelor şi la o distanţă de siguranţă faţă de elementele combustibile.

Mai trebuie efectuată o verificarea după terminarea slujbelor, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu: stingerea lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat. În plus, parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbe se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie. În cazul producerii unui incendiu, se evacuează în condiţii de siguranţă toate persoanele din clădire, precum şi bunurile importante, se anunţă imediat incendiul la 112”, a mai spus Silvia Bolohan. 

Pentru prevenirea unor incidente în locuințe în timpul Sărbătorilor Pascale, pompierii le recomandă ieşenilor să nu lase lumânări aprinse, iar copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă.

În această perioadă, ISU Iaşi este pregătit să răspundă solicitărilor, cu un efectiv de 150 de pompieri şi 50 de autospeciale şi mijloace de intervenţie, acţionând în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare, principalele priorităţi fiind acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi stingerea incendiilor”, a încheiat purtătorul de cuvânt al ISU

 

Articolul precedentZeci de anchetatori încearcă să îi descopere pe autorii dublei crime din cartierul Păcurari
Articolul următorRezultate foarte un pentru elevii ieșeni la Olimpiada Națională de limba franceză