Primăria Iași a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind exceptarea de la plata taxei de parcare în parcările publice cu plată de pe raza Municipiului Iaşi a maşinilor complet electrice. Măsura se vrea a fi o încurajare a achiziţiei de mijloace de transport ecologice pentru reducerea emisiile nocive în atmosferă.

„Parcarea publică cu plată este parcarea amenajată pe domeniul public sau privat al Municipiului Iaşi pentru utilizarea căreia se percepe tarif de staţionare, având una sau mai multe intrări/ieşiri, exploatată prin gestiune directă de către Direcţia Exploatare Patrimoniu. Datorită faptului că emisiile de dioxid de carbon şi alte substanţe nocive în atmosferă generate de maşinile obişnuite au ajuns la un nivel ridicat, fiecare proprietar de vehicule electrice participă la crearea unui mediu favorabil atât pentru el, cât şi pentru generaţiile viitoare, contribuind la combaterea încălzirii globale, dar şi la reducerea riscului de cancer şi de alte boli în zonele cu concentraţie mare de oameni şi maşini, aşa cum sunt oraşele.

În conformitate cu prevederile art.124 din Legea nr.215/2001 consiliile locale pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile si imobile proprietate publică sau privată locală, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Prin măsura de exceptare de la plata taxei de parcare în parcările publice cu plată de pe raza Municipiului Iaşi a maşinilor complet electrice intenţionăm să încurajăm achiziţia de mijloace de transport ecologice pentru a reduce emisiile nocive în atmosferă, protejând astfel mediul înconjurător”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul mai prevede sancţionarea ocupării fără drept a unui loc de parcare rezervat maşinilor complet electrice. Cei care vor parca pe aceste locuri riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 lei, reduse la jumătate dacă plata se face în 15 zile.

Articolul precedentProcesiunea „Trupul şi Sângele lui Cristos“, pe străzile din Iaşi
Articolul următorStagiu de pregătire în arta culinară, la un colegiu ieşean