Peste 60.000 de pelerini sunt aşteptaţi să asiste la vizita Papei Francisc la Iaşi din data de 1 iunie. Cu această ocazie, vor fi luate măsuri organizatorice fără precedent, fiind mobilizate ample resurse umane şi logistice. Vizita papală va fi transmisă în peste 200 de ţări, iar Suveranul Pontif va rosti o rugăciune concepută special pentru acest eveniment.

Papa FRancisc este aşteptat la Iaşi în după amiaza zilei de 1 iunie, urmând să participe la două evenimente importante: vizita la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” programată la ora 17.25, urmată apoi de întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile, la care se adaugă un discurs ţinut în Piaţa Palatului Culturii. Vizita Sfântului Părinte la Iaşi se va încheia în jurul orei 19.00. Ulterior în Piața Palatului Culturii va fi organizat un concert extraordinar susținut de Gheorghe Zamfir.

„Măsurile de restricţionare a circulaţiei vor fi introduse gradual începând cu instalarea elementelor de logistică din faţa Palatului Culturii şi în toate zonele unde va fi prezent Papa Francisc, prin deplasarea Sanctităţii Sale atât cu maşina oficială, cât şi cu Papamobilul. Începând cu 31 mai, toată zona menţionată va fi închisă, pentru că ea va fi supusă unui control de securitate în întregimea sa, pe tot arealul Palatului Culturii, în spatele acestuia, dar şi pe legătura dintre Episcopia Romano-Catolică şi zona de întrunire din faţa Palatului Culturii”, a delcarat primarul Mihai Chirica.

Accesul publicului în arealul de securitate format din nouă zone distincte se va face printr-un control de securitate specific, supravegheat de structurile de pază şi protocol, ale Serviciului Român de Informaţii, Poliţiei și Jandarmeriei. Astfel, vor fi tipărite carduri de acces realizate din hârtie specială, cu elemente de siguranţă inserate, vizibile doar prin tehnica infraroşu. Acestea vor avea un cod unic de acces, o serie unică şi câteva informaţii despre zona în care va ajunge participantul, urmând a fi distribuite de către Episcopia Romano – Catolică tuturor celor peste 60.000 de participanţi care şi-au confirmat deja prezenţa la Iaşi. Fiecare sector va avea punct de prim ajutor, deservit de echipe SMURD și dotat cu elemente minimale de intervenţie. De altfel, toată reţeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgenţă medicală, urmând să funcţioneze în regim de gardă.

Toată partea de logistică va fi asigurată de Primăria Municipiului Iaşi.

Ansamblul scenic din faţa Palatului Culturii va fi compus din trei elemente: o scenă centrală pe care se va afla Sfântul Părinte, flancată de alte două structuri. Pe scena din stânga Sanctităţii Sale se vor afla invitaţii aceştia, iar cea din dreapta va fi rezervată unor ansambluri corale. Întrucât presupune o muncă laborioasă, montarea scenei va începe încă din data de 25 mai.

De asemenea, în faţa Palatului Culturii va fi amenajată o platformă destinată unui număr de circa 120 de jurnalişti. De altfel, Televiziunea Română va avea drept de difuzare exlusivă a vizitei Papei Francisc în România, evenimentul de la Iaşi urmând a fi transmis în aproape 200 de ţări.

În faţa scenei principale va fi amenajat un sector în care se vor afla circa 1.000 de scaune rezervate delegaţiilor oficiale şi personalităţilor invitate.

O amplă instalaţie de sonorizare va fi completată de panouri video care vor transmite în direct imagini cu discursul tradus al Sfântului Părinte. Trei dintre aceste panouri vor fi amplasate în zona pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Palat şi Anastasie Panu, alte şase urmând a fi montate în Piaţa Unirii, Parcul Expoziţiei, piaţetele publice din cartierele Oancea, Nicolina şi Alexandru cel Bun.

Pelerinii din afara Iaşului își vor parca autovehiculele în zonele Carrefour ERA, Metro, dar şi din zonele de splai, de unde li se va asigura deplasarea cu autobuze CTP. Un alt punct de preluare a participanților va fi în zona Gării pentru cei care vor sosi cu trenul.

Pentru buna orientare a pelerinilor vor fi amplasate 20 de puncte de informare, acestea urmând a fi deservite de echipe mixte ale Episcopiei Romano – Catolice şi Primăriei Municipiului Iaşi. În zona centrală a oraşului vor fi aduse 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga şi toalete pentru persoane cu dizabiliăţi.

La dispoziţia participanţilor vor mai fi şi 100 de panouri şi indicatoare spre zona de desfăşurare a evenimentului. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc și stemele Municipiului Iaşi, a Diecezei Romano – Catolice de Iaşi, respectiv a Statului Vatican, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre Aeroport către zona centrală.

Printre oficialităţile care şi-au confirmat participarea la vizita Sanctităţii Sale la Iaşi se numără preşedintele României, Klaus Iohannis, Majestatatea Sa Margareta, custodele Coroanei Române, ambasadorii Canadei, Republicii Moldova, Poloniei, Olandei, Ucrainei, precum şi consulii onorifici acreditaţi la Iaşi.

Evenimentul din data de 1 iunie nu se va termina cu plecarea Sanctităţii Sale, ci va continua cu un concert susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra acestuia.

Articolul precedentSe deschide o nouă sesiune dedicată ieșenilor care vor să devină pompieri voluntari
Articolul următorTudorel Toader nu i-a permis lui Iohannis să-și lanseze cartea la Universitatea „Al. I. Cuza“: nu-i poate pune o sală la dispoziţie