Cea de-a cincea prelevare de organe de anul acesta, de la o donatoare aflată în moarte clinică, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, pe 8 iunie, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi. Recoltarea organelor a durat aproximativ opt ore, fiind realizată în intervalul 7.00-15.00.

Femeii i-au fost recoltate mai multe organe, printre care rinichi, ficat, plămâni, os, tendon şi cornee. Dintre acestea, unul dintre rinichi, corneea şi ficatul au rămas la Iaşi, restul fiind redirecţionate către alte spitale.

Ficatul a fost transplantat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi a ajuns la o femeie de 37 de ani, care se afla de ceva vreme pe lista de aşteptare. Rinichiul a fost trimis la Centrul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, unde i-a fost transplantat unui bărbat de 56 de ani, din Suceava, care se afla de aproape opt ani în programul de dializă. Cel de-al doilea rinichi, împreună cu osul şi tendonul, a fost redirecţionat către Bucureşti. Corneea a ajuns la două paciente, de 57, respectiv 67 de ani, iar transplantul s-a realizat luni, 11 iunie, la Secţia de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“.

În ceea ce priveşte plămânii, aceştia au fost preluaţi de către o echipă din Belgia.

„În România, transplantul de plămân este abia la început, nu prea sunt primitori compatibili şi nici nu este o intervenţie atât de frecventă, astfel că de cele mai multe ori se decide cedarea acestora pentru transplant“, a spus Raluca Neagu Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant.

Articolul precedentVal de sinucigaşi în Iaşi!
Articolul următorBărbat găsit spânzurat la Schitu Duca