Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială în Japonia, unde se va afla până pe 8 martie, ulterior urmând să meargă în Singapore, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, șeful statului va avea întrevederi cu împăratul Naruhito, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.

Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul nipon vor semna o declaraţie comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

“Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, mai arată sursa citată.

Stabilirea Parteneriatului strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât şi pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relaţii, construite pe parcursul a peste un secol, precizează sursa citată.

Obiectivele României pe această relaţie se raportează la statutul Japoniei de economie majoră şi inovativă a lumii şi unul dintre principalii investitori la nivel global. Statul nipon este cel mai mare investitor asiatic în România, indică Administraţia Prezidenţială.

În România există 397 de societăţi comerciale cu capital japonez, care generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potenţialul de creştere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovaţie, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea şi distribuţia de hidrogen verde, producţia de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generaţie, precum Podul de la Brăila – proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din Bucureşti.

“Din această perspectivă, vizita preşedintelui României va avea o puternică dimensiune economică şi de strângere a relaţiilor de investiţii şi a cooperării în materie de inovaţie tehnologică, în plus faţă de dimensiunea politică şi de cea a consolidării schimburilor culturale şi a relaţiilor interumane”, informează Președinția.

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

“Amplificarea dialogului şi a cooperării dintre România şi Japonia cu precădere pe dimensiunea strategică a securităţii a fost generată şi de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina. România este interesată de o implicare activă a Japoniei în vecinătatea sa imediată şi în regiunea euroatlantică, având în vedere postura Japoniei de actor global de prim rang”, menţionează sursa citată.

Din Japonia, şeful statului se va deplasa în Singapore. Vizita de stat în Singapore, care va avea loc în zilele de 9 şi 10 martie, va marca intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare. Este prima vizită la nivel de preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale.

Şeful statului va avea convorbiri oficiale cu omologul din Singapore, Halimah Yacob, şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.

“Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde”, informează Administraţia Prezidenţială.

În materie de cooperare economică şi sectorială între România şi Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, inclusiv de la faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale, menţionează sursa citată.

Cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investiţiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte la Bucureşti, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creşterea contribuţiilor la Fondul de Investiţii al Iniţiativei.

Şeful statului va sublinia şi contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară globală şi va prezenta potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală şi nu numai.

Articolul precedentMarius Budăi merge astăzi în Parlament să dea explicații pentru reforma pensiilor speciale. Zi DECISIVĂ
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET