Primăria Iași a trimis o scrisoare oficială către marii producători europeni de tramvaie prin care îi îndeamnă să participe la licitația pentru achiziția a 16 tramvaie cu o lungime de 30 de metri pentru Municipiul Iași.

Termenul limită pentru depunerea licitației coordonate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al cărei beneficiar este Municipiul Iași este 12 martie.

Firmele cărora municipalitatea le-a atras atenția și în acest fel sunt Skoda Transportation a.s. (Cehia), Solaris Bus & Coach S.A. (Polonia), CAF (Spania), Astra Vagoane Călători S.A. (România), Duro Dakovic Group Plc. (Croația), Bombardier România, PESA Bydgoszcz S.A. (Polonia), Hitachi Rail Italy S.p.A. (Italia), Alstom Transport S.A. (Franța), Siemens România și Koncar (Croația).

Prin adresa menționată producătorii sunt invitați să consulte anunțul de achiziție publică și, dacă au neclarități, să pună de îndată întrebările necesare. De asemenea, conducerea Primăriei face apel și alți producători în afara celor menționați să participe la achiziția publică dacă sunt interesați și au capacitatea de producție necesară.

Valoarea totala estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achiziție se bazează pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional (POR) – Axa 4.1.

Potrivit caietului de sarcini, tramvaiele vor avea o capacitate de transport de minim 55 persoane pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim 6 accesibile din low floor, și de 165 de locui în picioare. Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, echipamente wireless pentru emisia şi recepţia semnalelor privind funcţionarea şi modificări intervenite în exploatare, precum şi cu sistem de supraveghere video. Călătorii vor beneficia de internet wireless, iar tramvaiele vor fi dotate inclusiv cu sistem GPS. Garanția funcționării tramvaielor va fi de minim 350.000 kilometri sau minim cinci ani (care condiție se îndeplinește prima) de la data punerii în exploatare.

Rutele pe care vor circula primele 16 vehicule sunt traseele 1, 3, 7, 8 şi 13. Pe toate traseele vor fi alocate câte trei tramvaie, cu excepţia traseului 7, unde vor fi repartizate patru tramvaie.

Articolul precedentProtest al persoanelor cu dizabilități din Iași
Articolul următorLocuiești la bloc? O să plătești mai scump apa consumată decât cei care stau la casă!