Primăria Iași ar putea intra în proprietatea unor obiective precum: clădirile unde a funcţionat Şcoala Specială „Vasile Pavelcu“ de lângă Teatrul Naţional, două terenuri libere de construcţii (amplasate între blocuri şi unde sunt în plan proiecte imobiliare contestate de vecini), un teren situat în apropierea Maternităţii „Cuza Vodă“, dar şi toate pavilioanele de la Căminul de bătrâni din Bucium.

În schimb, Primăria ar urma să cedeze parcarea neamenajată din spate de la BRD (pe str. Bărboi), zona parcării de lângă fostul Moldoplast, un teren din faţa Iasitex şi mai multe parcele de teren din zona străzilor Elena Doamna, Emil Palade, Anton Şesan şi Zimbrului. Toate cele patru schimburi de terenuri fac obiectul unor proiecte de hotărâre care vor intra în plenul Consiliului Local (CL) în şedinţa de vineri, care se anunţă deja una explozivă, având în vedere opoziţia liberalilor faţă de propuneri.

În ultimii ani, Primăria a încercat de mai multe ori să opereze un schimb de terenuri cu firma M.Chim, patronată de unul dintre principalii investitori din oraş în domeniul imobiliar, Cristin Zămosteanu: terenul de lângă Teatrul Naţional, în curtea Şcolii Speciale „Vasile Pavelcu“. La presiunea unor organizaţii ale societăţii civile şi a opoziţiei din Consiliul Local, municipalitatea a prezentat mai multe alternative, dar de fiecare dată acestea au fost contestate.

Noua variantă de schimb presupune ca, pe lângă preluarea clădirilor şi a terenului aferent de pe str. I.C. Brătianu (unde a funcţionat Şcoala Pavelcu: 6.626 mp), Primăria să intre în proprietatea unui teren deţinut de M.Chim în Nicolina (două parcele – 800 mp). Pe suprafaţa de la periferie, M.Chim vrea să dezvolte un proiect imobiliar, ceea ce a atras unele proteste în stradă ale vecinilor, terenul fiind amplasat pe strada Nicolina 57 colţ cu strada Răzoarelor, iar construirea de blocuri ar duce la dispariţia unor spaţii verzi, spun vecinii.

La schimb, M.Chim vrea, printre altele, patru terenuri într-o zonă în care firma, de asemenea, s-a confruntat cu proteste din partea vecinilor, situat între strada Smârdan şi splai Bahlui, zona facultăţilor Politehnicii: străzile Zimbrului – Emil Palade – Prof. A. Şesan (în total, 7.648 mp). Societatea are în implementare proiecte imobiliare în zonă, iar vecinii reclamă în principal supraaglomerarea traficului.

Noutatea în această variantă sunt terenurile din strada Prof. A. Şesan: două parcele cu o suprafaţă totală de 1.678 mp, situate de-o parte şi de alta a unui bloc recent construit, până la intersecţia cu strada Moldovei. În ce priveşte intenţia Primăriei, aceasta anunţase că pe terenul preluat de lângă Teatrul Naţional va urma să fie construită o mare parcare subterană.

Articolul precedentMarșul Absolvenților, în cadrul Festivalului Internațional al Educației
Articolul următorFOTO: Accident rutier cu trei victime, în judeţul Iaşi!