Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a fost convocată şi întrunită azi, având spre dezbatere şi hotărâre luarea unei decizii cu privire la formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin OUG adoptată în şedinţa de Guvern din data de 19 februarie 2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public. 

În cadrul adunării generale s-a luat la cunoștință de publicarea în Monitorul Oficial nr. 137/20 februarie 2019 a OUG nr. 7/2019 referitoare la modificarea legilor justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi, în unanimitate, s-a achiesat la punctul de vedere al Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

“Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iasi a identificat în cuprinsul textelor menţionate câteva probleme cu grave implicaţii asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar în ansamblul său. Modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare a magistraţilor în situaţia neîntrunirii condiţiei bunei reputaţii, în măsura în care acest termen nu este definit de lege. Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţii de conducere din cadrul PICCJ, DNA şi DIICOT”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit acestora, Adunarea Generală solicită respectarea Constituţiei României în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, precum şi respectarea de către autorităţile statului a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

Articolul precedentSTRIVIT de un lift, în centrul Iaşului!
Articolul următorCe nu ai voie să faci de Dragobete!