Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a lansat un proiect de peste două milioane de euro finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Prin intermediul acestuia, 334 de elevi din judeţul Iaşi de la 11 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic vor fi pregătiţi pentru piaţa muncii şi pentru noile cerinţe ale angajatorilor din domeniul electrotehnic. Scopul final este ca cel puţin 50% dintre aceştia să se angajeze în domeniu după finalizarea studiilor.

Proiectul „ELECTRONIC INTERNSHIPS – Elemente Locale de Educaţie şi Competenţe Tehnice Readaptate la Ocupaţiile şi Nevoile din Industriile Competitive“ se va derula pe parcursul a doi ani.

Inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş consideră că acest proiect este menit să pregătească elevii pentru piaţa muncii, dar şi să stopeze plecarea tinerilor peste hotare prin asigurarea unui loc de muncă după terminarea studiilor.

„O preocupare, o provocare constantă pentru educaţie este cea legată de resursele umane de calitate prin formarea profesională adecvată pentru învăţământul tehnic şi profesional. Aşadar, dacă facem o privire nu spre viitor, ci spre zilele noastre, vom constata că dinamica societăţii noastre ne conduce către noi şi necesare direcţii pentru învăţământul tehnologic. Societatea de astăzi este din ce în ce mai tehnologizată. Aceasta ne conduce către ideea de formare, o altfel de formare şi pentru alte zone ocupaţionale a elevilor noştri, viitorii profesionişti“, a spus Genoveva Farcaş.

Lipsă de interes din partea elevilor

Doar 47 de elevi s-au înscris în acest proiect deocamdată, reprezentanţii ISJ anticipând 3,5 clase pentru începutul acestui proiect, 7 subgrupe în 4 unităţi de învăţământ.

Şefa ISJ pune această reticienţă pe seama slabei informări cu privire la avantajele învăţământului dual şi a reticienţei părinţilor în privinţa învăţământului profesional.

„Cu toate că există sprijin din mai multe direcţii, lucrurile nu s-au desfăşurat după cum ne-am fi dorit. Este însă un început. Vom vedea că sunt rezultate şi probabil vom atrage pentru această formă de învăţământ. În vedere că state precum Austria sau Germania confirmă de decenii bune această valoare a învăţământului dual şi rolul agentului economic în această formare“, a precizat Genoveva Farcaş.

Articolul precedentChirica acuză „guvernarea Dragnea“ că a adus economia în moarte clinică
Articolul următorRaliul Iașului aduce modificări în circulaţia autobuzelor şi tramvaielor