Consiliul Județean Iași are în implementare proiecte culturale în valoare totală de 6,5 mil Euro și în evaluare proiecte de 4 milioane de euro.

Cel mai vast este „Consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea clădirii monument istoric din Strada Vasile Alecsandri, construcţie ridicată la începutul secolului XX, inclusă în lista monumentelor istorice din 2015, sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista „Viața Românească”.

În această săptămână a fost semnat contractul care prevede lucrări de finalizare a compartimentării spațiilor și realizarea pardoselilor, finisaje, instalații, dotarea sălilor cu mobilier și accesorii specifice muzeelor care urmează a funcționa în acest imobil. Printre expozițiile permanente ale viitoarei „Case a Muzeelor” se numără sala destinată primelor tipărituri, o sală a alfabetului, unde vor fi expuse documente în care va putea fi observată tranziția de la slovele chirilice la caracterele latine și Sala “Dacia Literară”.

În ceea ce privește Casa Dosoftei, lucrările de reabilitare au ajuns la final. Muzeul a necesitat intervenții la pereți, atât la interior cât și la exterior, piatra din structura acestora fiind deteriorată. Au fost restaurate ușile exterioare din lemn de stejar și înlocuite ferestrele precum și feroneria aferentă acestora. Totodată au fost schimbate complet vechile instalații termice și electrice, întrucât erau incompatibile cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu care adăpostește valori mari de patrimoniu. Clădirea nu avea dotările necesare accesului persoanelor cu dizabilități și nici panouri care să conțină informații în alfabetul Braille, destinat nevăzătorilor. Muzeul urmează a fi dotat cu mobilier specific amenajării expozițiilor permanente.Termenul limită de finalizare a proiectului este luna noiembrie.

Restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” este în plină desfășurare. La inceputul lucrărilor clădirea prezenta zone afectate de infiltrațiile de apă atât din subsol cât și din tavan fiind necesare intervenții la fundația clădirii, la pereți, acoperiș și la jgheaburile de scurgere a apei. Instalațiile electrice și termice vor fi refăcute complet, iar șarpanta din lemn va fi înlocuită cu una metalică. Elementele decorative ale fațadelor vor fi restaurate și se vor realiza injectări cu soluții hidrofobizante, la nivelul soclului, pentru a preveni ascensiunea apei în ziduri. Una dintre cele mai importante intervenții este crearea accesului persoanelor cu dizabilități la etajul muzeului, prin montarea unui lift.

Clădirea a fost construită de vornicul Vasile Pogor, în anul 1850. Aici a fost fondată, după anul 1863, Societatea „Junimea”, precum și revista „Convorbiri literare”, în anul 1867. Proiectul are ca termen de finalizare luna noiembrie 2020.

Din anul 2006, Casa Memorială „Nicolae Gane” este în conservare deoarece structura de rezistență este afectată complet. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane, primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, clădirea a devenit muzeu. Casa Memorială “Nicolae Gane” a primit fondurile necesare pentru reabilitare și reintroducerea în circuitul turistic (5.752.209,05 lei). Zidurile clădirii, șarpanta, sistemul de preluare și evacuare a apelor pluviale și trotuarele vor fi refăcute și va fi achiziționat mobilier nou pentru exponate. Muzeul va găzdui expoziții permanente și temporare (fotografie, artă plastică, colecții de manuscrise, arhitectură și design), un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie. Acest proiect va fi finalizat în noiembrie 2022.

Totodată sunt depuse și se află în evaluare proiecte culturale în parteneriat cu Republica Moldova în valoare totală de 6.599.442,87 euro, din care județului Iași îi vor reveni 4.018.526,69 euro.

Articolul precedentPosturi scoase la concurs de Spitalul de Copii „Sf. Maria“
Articolul următorTeren concesionat de Primăria Iași pentru o parcare subterană