Membrii Sindicatului „Iuris” vor protesta miercuri, în jurul orei 13.00, în faţa Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

Aceştia susţin că sunt nemulţumiţi deoarece nu li s-au plătit orele suplimentare din urmă, că este lipsă de personal, dar şi pentru că, în Penitenciarul Iaşi, unele schimburi de ture au loc între agenţi şi deţinuţi, care îi păzesc pe ceilalţi deţinuţi.

Prin lege, noi nu avem voie să facem grevă generală, astfel că am adoptat un calendar cu diferite forme de protest. Membrii sindicatului protestează. Nu ştiu care va fi efectul pe termen scurt, dar, pe termen lung, nu dorim să ni se reproşeze că nu am anunţat, că nu am notificat instituţiile abilitate cu privire la problemele pe care le întâmpinăm zilnic”, a menţionat Dorin Şcarlii, liderul Sindicatului „Iuris”.

Liderul sindical a precizat recent că a depus la Ministerul Justiţiei sesizări împotriva ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor. Sindicaliştii mai cer condiţii de lucru mai bune, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea statutului poliţistului de penitenciare şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

Ni s-au promis multe, dar de rezolvat nu s-a rezolvat nimic, ba, mai mult, situaţia s-a înrăutăţit. În Penitenciarul Iaşi, paza se face în foişoare cu deţinuţi. Prima condiţie pentru a te angaja ca agent este să nu ai cazier!”, a adăugat Şcarlii.

Potrivit acestuia, calendarul acţiunilor de protest mai include, până pe 27 septembrie 2018, pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă, care se va face prin rotaţie, urmând ca, pe 3 octombrie 2018, sindicaliştii să organizeze un miting în uniforme la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii.

De asemenea, începând cu luna octombrie 2018, angajaţii vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor. 

Articolul precedentPolitehnica Iași dă peste Ionuț Popa în Cupă
Articolul următorZiua europeană fără morți în ACCIDENTE rutiere