Deputatul Marius Bodea, împreună cu mai mulți liberali, consilieri locali și județeni, au tras ieri un semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat de poluare din oraș.

„Am ales să protestăm în fața Primăriei pentru că aici se găsesc cauzele pentru situația dramatică în care a ajuns orașul Iași în privința poluării, dar și rezolvarea acestei situații dramatice. Primăria, prin lege, este prima instituție chemată să implementeze măsurile de reducere a poluării”, a spus Marius Bodea.

Deputatul liberal a mai spus că de ani de zile atrage atenția cu privire la flagelul poluării, însă cei de din conducerea Primăriei nu au întreprins nicio acțiune concretă.

„Spun de ani de zile că suntem un oraș extrem de poluat, așa arătau toate măsurătorile, dar o simțeam toți și pe pielea noastră aici, în Iași. Chirica și orchestra sa PSD-ALDE făceau miștocăreală pe subiect și o tot dădeau că e un atac politic. Și ieșenii continuă să fie otrăviți la propriu, complet neajutorați în fața tăvălugului nepăsării, a indolenței, a sfidării conducerii Primăriei”, a spus Bodea.

Soluții propuse de liberali

Deputatul liberal a propus mai multe soluții:

– transport public metropolitan pentru zecile de mii de ieşeni care vin din proximitatea oraşului cu maşinile la muncă în Iaşi;

– realizarea de spaţii de tip „Park&Ride“ (P&R), menite să oprească la periferie maşinile celor care sunt nevoiţi să ajungă în localitate. Aceste sisteme de transport intermodal trebuie să fie legate de conexiuni cu mijloace de transport precum autobuz, troleibuz, tramvai.

– autobuze electrice ce pot fi achiziţionate prin fonduri UE sau elveţiene, așa cum a făcut Clujul;

– înverzirea tuturor pârloagelor înnămolite, lăsate acum de izbelişte în toate cartierele Iaşului;

– crearea unui mare “plămân” verde pe o suprafaţă de 60 ha în C.A. Rosetti, soluție pe care am propus-o de 2 ani și de-abia la finalul anului trecut a fost introdus proiectul pe ordinea de zi;

– scoaterea traficului greu din oraş prin lobby puternic la Bucureşti pentru şoseaua de centură;

– protecţia corespunzătare a şantierelor publice sau private și Poliția Locală să își facă treaba și să verifice dacă se respectă Regulamentul privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în Municipiul Iaşi, nu să păzească șantierele ”demolatorilor” imobiliari.

– interzicerea construcţiilor pe spaţii verzi şi răscumpărarea terenurilor de către Primărie;

– obligarea tuturor dezvoltatorilor imobiliari la amenajarea unui număr de minim 10 mp spațiu verde pentru fiecare locatar;

– magistrale pentru biciclete pentru încurajarea transportului alternativ;

– stimularea achiziţiei de autoturisme electrice prin instalarea de multiple staţii publice pentru încărcare  și asigurarea gratuității locurilor de parcare pentru posesorii de autoturisme electrice sau hibrid;

– interzicerea împrăştierii de material antiderapant ce conţine nisipuri şi levigabil şi folosirea doar de degivranţi ecologici.

Articolul precedentSpargere la o casă de amanet din Iași – suspectul, încătușat
Articolul următorMii de ieșeni au protestat pentru autostradă