Sindiatul Sanitas Iași a anunţat că organizează astăzi pichetarea Prefecturii.

Sindicaliştii au precizat că, printre revendicări, se regăseşte eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, precum şi calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.

Mai mult, aceştia solicită asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite şi eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.

În plus, sindicaliştii ieşeni solicită corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, dar şi negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului „Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare”.

De asemenea, Adunarea Generală a Parchetelor din Iași a fost convocată la finele săptămânii trecute, având spre dezbatere şi hotărâre luarea unei decizii cu privire la formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin OUG adoptată în şedinţa de Guvern din data de 19 februarie 2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public.

În cadrul Adunării Generale s-a luat la cunoștință de publicarea în Monitorul Oficial nr. 137/20 februarie 2019 a OUG nr. 7/2019 referitoare la modificarea legilor justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi, în unanimitate, s-a achiesat la punctul de vedere al Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a identificat în cuprinsul textelor menţionate câteva probleme cu grave implicaţii asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar în ansamblul său. Modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare a magistraţilor în situaţia neîntrunirii condiţiei bunei reputaţii, în măsura în care acest termen nu este definit de lege. Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţii de conducere din cadrul PICCJ, DNA şi DIICOT”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

La rândul lor, procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătorie și Tribunal al precizat la finele săptămânii trecute că vor și protesta, din același motiv.

Având în vedere argumentele expuse de Forumul Judecătorilor din România, pe care le însușim, s-a stabilit adoptarea următoarelor forme de protest pentru perioada 25 februarie – 1 martie 2019: suspendarea activității de lucru cu publicul în instituție – urmând a fi primite și soluționate cererile cu caracter urgent, purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, ca semn distinctiv al protestului și manifestarea publică a protestului prin ieșirea personalului în fața instituției pentru o perioadă determinată”, au menționat magistraţii. 

 

Articolul precedentAngajat al CFR, judecat pentru luare de mită
Articolul următorTânără de 18 ani, ARESTATĂ la Iaşi: pentru ce este cercetată