Şase persoane au fost condamnate după ce au fost acuzate de comiterea unor infracţiuni.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus condamnarea lui Ştefan Căsăneanu la 14 ani şi opt luni de detenţie, Mihai Cosmin Comănescu a primit o pedeapsă de opt ani, opt luni şi 20 de zile de puşcărie, în vreme ce Cristian Ionuţ Ursu a fost condamnat la nouă ani şi patru luni de temniţă.

În acelaşi timp, instanţa a dispus condamnarea lui Emanuel Nicu Savin la trei ani şi zece luni de închisoare, a lui Silviu Cătălin Covalea la trei ani şi două luni de închisoare, în timp ce Ioan Diaconeasa a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare.

De asemenea, Mirela Căsăneanu a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. Printre acuzaţiile aduse acestora de către procurori se numără efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, falsificarea instrumentelor de plată electronică orideţinerea fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică.

Instanţa admite în parte acţiunile formulate în cauză de părţile civile şi obligă inculpaţii să plătească despăgubiri în valoare totală de 218.534 de lei. De asemenea, confiscă de la inculpatul Căsăneanu Ştefan suma de 37330,56 lei şi suma de 23028,72 lei”, au precizat magistraţii ieşeni. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

În urmă cu aproximativ un deceniu, procurorii au dispus reţinerea unora dintre cei şase indivizi, ei fiind suspectaţi că făceau parte dintrreţea specializată în clonarea cardurilor şluarea banilor de pe acestea. Conform procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, reţeaua acţiona în principal în străinătate, însă şi-ar fi început activitatea în Iaşi.

Oamenii legii au mai menţionat că una dintre primele părţi vătămate din acest dosar a fost un ieşean, care s-a trezit că îilipsesc banii de pe card. Acesta a depus plângere la Parchet, iar, de aici, a început ancheta, ale cărei ramificaţii au ajuns până în străinătate.

De asemenea, membrii reţelei au fost prinşi după ce băncile au observat că sunt făcute operaţiuni de pe cardurile respective, chiar dacă proprietarii lor sunt în alte ţări. Oamenii legii au mai spus căera imposibil ca o bancă să înregistreze în sistemul informatic o retragere de numerar în Maria Britanie şi, la doar câteva minute, să fie făcută o nouă retragere, dar din România, de pe acelaşi card.

Anchetatorii au mai afirmat că, pentru a nu fi monitorizaţiîndeaproape de camerele video ale bancomatelor, tinerii preferau să folosească acele carduri clonate în vederea achiziţionării de produse electronice sau ţigări din hipermarket-uri.

Oamenii legii au adăugat că, în urma unor cumpărături făcute dintr-un magazin Selgros din România, pe baza unui card emis de o bancă din Marea Britanie, reprezentanţii băncii străine au înţeles că este ceva în neregulă. Banii către Selgros erau viraţi prin cardul străin de Raiffeisen Bank, urmând ca aceasta din urmă să încaseze de la banca din Marea Britanie banii plătiţi la cumpărături. Numai că aici s-a produs un scurtcircuit”, deoarece englezii au înţeles că tranzacţia nu a fost făcută de titularul cardului respectiv.

Membrii grupării acţionau pe două segmente: montarea de dispozitive de tip skimming la bancomate de pe teritoriul României din municipiile Galaţi, Braşov, Sinaia şi Predeal, darşîn străinătate, îţări precum Marea Britanie, Suedia şi Polonia, urmată de folosirea datelor de pe carduri astfel obţinute, pentru clonarea acestora şi utilizarea lor în vederea efectuării de retrageri frauduloase la bancomate din Româniaşi Polonia şi obţinerea de date de carduri ale unor cetăţeni străini, prin phishing sau skimmingprecum şi folosirea acestora pentru efectuarea de cumpărături la supermarket-uri din România“, au precizat procurorii. 

Articolul precedentCondamnat pentru PORNOGRAFIE infantilă!
Articolul următorFundaș congolez, la CSM Politehnica Iași