Municipalitatea continuă proiectele de modernizare a sistemului de transport public. În ședința extraordinară de vineri, 10 iulie, a Consiliului Local vor fi supuse analizei și votului plenului trei dintre cele cinci proiecte pregătite de Primărie pentru a fi finanțate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Acestea vor figura pe Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare” – Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Este vorba despre trei proiecte de hotărâre privind aprobarea documentației de autorizare a lucrărilor de intervenție, a indicatorilor tehnico – economici și a proiectelor tehnice de execuție, precum și aprobarea proiectelor și a bugetelor aferente proiectelor privind „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” (care include trei tronsoane de cale de rulare din diverse zone ale orașului), „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” și „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity”. La acestea pe Axa 4.1 se adaugă alte două proiecte care sunt în pregătire, anume „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu (Doi Băieți – strada Aurel Vlaicu – limită Municipiul Iași)” (estimat la 8.673.469,39 euro) și „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași” (estimat la 1.632.653,06 euro), acestea fiind în prezent în etapa realizării proiectelor tehnice.

Amintim că prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4, destinată mobilității urbane, Municipiul Iași beneficiază de o sumă totală rezervată de 58,3 milioane de euro, sumă care va constitui una dintre sursele principale de dezvoltare ale Iașului în următorii ani. Proiectele vor fi depuse spre evaluare începând din luna august.

La fondurile disponibile prin Axa 4 se adaugă alte două surse de finanțare. Este vorba, mai întâi, despre un proiect în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin care Municipiul Iași va obține 16 tramvaie noi, dar și cu 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală estimată se ridică la suma de 76,88 milioane de euro, din care cofinanțarea municipalității ieșene va fi de 1,54 milioane de euro. Proiectele sunt programate să înceapă la data de 1 ianuarie 2019 și ar trebui finalizate în maxim 28 de luni.

Un al doilea proiect, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, care prevede alocarea a 12 milioane de euro, vizează achiziția de mijloace de transport ecologice.

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane, astfel:

– „Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță”: Prevede efectuarea de lucrări de construcții și instalații aferente liniei de tramvai Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță (lungime: 1.334,60 metri), realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai, construirea a două stații de transport public, reabilitarea străzii Pădurii (lungime carosabil: 325 metri), precum și reabilitarea de trotuare pe lungimea liniei de tramvai (suprafață: 1.864 metri pătrați).

– „Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii”: Include efectuarea de lucrări de construcții și instalații aferente liniei de tramvai Piața Podu Roș – intersecție cu Bulevardul Primăverii (lungime: 914 metri de linie simplă), realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai, reabilitarea a două peroane ale stațiilor de transport public, construirea a două stații de transport public, reabilitarea trotuarelor pe lungimea liniei de tramvai (suprafață: 3.320 metri pătrați), construirea de piste pentru biciclete pe lungimea trotuarelor (lungime: 914 metri), precum și reabilitarea spațiului verde (suprafață: 899 metri pătrați).

– „Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora”: Prevede realizarea de lucrări de construcții și instalații aferente liniei de tramvai cuprinsă între bulevardul Metalurgiei și rond Țuțora (capăt zona industrială) (lungime: 3.472 metri de linie simplă) și bucla de întoarcere (lungime: 210 metri de cale simplă de rulare), realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai, reabilitarea a șase peroane, construirea a șase stații de transport public, reabilitarea de spații verzi (suprafață: 5.180 metri pătrați), construirea unei stații de transfer intermodală (lungime: 60,90 metri, lățime: 22,20 metri, înălțime: 8,25 metri de la nivelul solului), precum și achizitionarea a cinci tramvaie.

Valoarea totală a proiectului este de 114.284.517,70 lei, inclusiv TVA, din care lucrările de construcții – montaj reprezintă 44.293.234,39 lei, inclusiv TVA. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, din care 24 de luni durata de execuție a lucrărilor. Investiția va fi eșalonată pe trei ani: anul I – 48.979.079,02 lei, fără TVA, anul II – 48.979.079,02 lei, fără TVA, iar anul III – 16.326.359,66 lei, fără TVA.

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe tronsonul cuprins între intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului. Lucrările de reabilitare a tronsonului liniei de tramvai cuprind următoarele activități: execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.410 metri – cale simplă de rulare), reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați), construirea a două stații de tramvai, precum și achiziționare a a șapte tramvaie.

Primarul Mihai Chirica a făcut recent unele precizări în ceea ce priveşte proiectul de reabilitare a liniei de tramvai şi reorganizare a circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu. „Lucrările pe acest tronson vizează ridicarea la cotă a liniei de tramvai – ştiţi că este sub cota drumului naţional -, reparaţia şi înfiinţarea de peroane noi, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu, o lucrare foarte importantă. De altfel, podul a fost expertizat şi necesită intervenţie rapidă”, a declarat edilul.

Valoarea totală a proiectului este de 113.742.261,72 lei, inclusiv TVA, din care lucrările de construcții – montaj reprezintă 34.144.878,20 lei, inclusiv TVA. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, din care 18 de luni durata de execuție a lucrărilor. Investiția va fi eșalonată pe doi ani: anul I – 75.828.174,47 lei, inclusiv TVA, iar anul II – 37.914.087,25 lei, inclusiv TVA.

Articolul precedentAtelier de pictură pe lut pentru tineri cu autism, la Iaşi
Articolul următorSute de ieșeni au ieșit din nou în stradă