Ieri a fost semnat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) contractul de finanțare a proiectului „Consolidare şi reabilitare Muzeul de Istorie Naturală – Corp A”. Valoarea totală a proiectului este de 13.312.194,47 lei (circa 2,8 milioane de euro), din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 13.033.757,96 lei, contribuția proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei.

Licitația pentru executarea lucrărilor de consolidare a Muzeului de Istorie Naturală este în plină desfășurare.

„Nu am mai așteptat semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, ci am demarat din luna octombrie 2018 licitația pentru executarea lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8.177.916 lei, fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 14 martie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.

Instalațiile se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului. Se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optimă de păstrare a exponatelor. În acest sens vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor.

În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construită și desfășurată, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la valoarea de 1469,98 metri pătrați, astfel că indicatorii urbanistici – procentul de ocupare a terenului și coeficientul de utilizare a terenului – nu se vor modifica. Clasa de importanță este „II” iar categoria de importanță este „B”.

Articolul precedentPremieră la Teatrul Național Iași
Articolul următorLucrările la Palatul Braunstein ar putea fi gata de-abia la finele anului viitor