La Consiliul Judeţean Iași s-a semnat ieri contractul de proiectare şi execuţie pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Firma ieşeană Daroconstruct, câştigătoarea licitaţiei organizate în acest sens, va eficientiza termic clădirea spitalului în cadrul unui proiect cu o finanţare europeană record, de 27 milioane de euro.

Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi” este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, având o valoare totală de 121.476.128,04 lei cu TVA (aproximativ 27 milioane de euro). Contribuţia Consiliului Judeţean este de 33.250.668,77 lei cu TVA (7,2 milioane de euro). Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pe care le va efectua, constructorul va încasa 79 770 000 lei la care se adaugă 15 156 300 lei, valoarea TVA.

Durata de execuţie va fi de 48 de luni.

Cel mai mare proiect cu finanţare europeană din Regiunea Nord-Est prevede lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, înlocuire a tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri cu eficienţă energetică ridicată.

Reabilitarea va duce la creşterea eficienţei energetice a celor 3 corpuri componente ale imobilului dat în folosinţă în anul 1970 şi care are o suprafaţă construită la sol de 2817 mp şi una utilă de 18.668,38 mp.

Spitalul ”Sfânta Maria” este singura unitate medicală multidisciplinară din zona Moldovei care asigură servicii unice pentru segmentul de vârstă 0-18 ani, deservind aproape 800.000 de copii, potenţiali pacienţi.

Articolul precedentIașul, cel mai populat municipiu din țară
Articolul următorSe teme Dragnea de ieșeni? Mitingul anunțat pentru 9 mai ar putea fi anulat