Beneficiarii Programului Start-up Yourself au semnat astăzi contractele de finanțare. Astfel în județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui vor fi deschise 48 de noi afaceri în domeniul fotografic, fabricarea mobilei, specializare în domeniul IT, producția de săpun natural artizanal, centru de prelucrare a anvelopelor uzate, fabricarea de jucării, cosmetică, sănătăte (stomatologie, kinetoterapie), turism, activități recreative etc.

Bugetul total al programului este de 11.836.863,04 lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu 1.713.501 lei, restul banilor venind de la Uniunea Europeană.

Start-up Yourself este inițiat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, al cărei membru fondator este Consiliul Județean Iași, alături de celelalte consilii județene din Regiunea Nord-Est.

Pentru a fi eligibili și a putea intra în cursa pentru finanțarea proiectului, aplicanții acestui program au avut de îndeplinit mai multe condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani (cel mai tanăr aplicant are 20 ani este din Vaslui, decanul de vârstă are 60 de ani și este din Piatra Neamț), să aibă reședința în regiunea de dezvoltare Nord-Est (județele Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Botoșani, Suceava), nivelul de studii să fie de minim 10 clase și să nu administreze o altă întreprindere.

În urma verificării dosarelor depuse, județul Iași are cei mai mulți antreprenori care își vor deschide o afacere cu bani europeni – 27 de persoane. Fiecare dintre ei va primi suma de 33 de mii de euro nerambursabilă.

”Ne bucurăm să vedem că la nivelul județelor din Moldova există atâta interes pentru deschiderea unor afaceri, este demn de apreciat faptul că a fost o concurență între proiecte și între județe, iar ideile sunt dintre cele mai diverse. S-a observat în planurile de afaceri pe care aplicanții le-au depus o deschidere pentru înființarea de noi locuri de muncă. Deși cerințele de eligibiliate prevedeau înființarea a 97 noi locuri de muncă, antreprenorii vor crea 140, iar asta nu poate decât să ne bucure”, a spus președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Pe lângă cele 27 de proiecte din Iași, au mai fost semnate 6 contracte pentru afaceri ce vor fi înființate în județul Neamț, 6 pentru Bacău, 3 pentru Vaslui, 4 pentru Suceava și 2 pentru Botoșani.

O parte dintre viitorii antreprenori și-au prezentat astăzi și ideile de afaceri pentru care au aplicat.

Articolul precedentTramvaiul Unirii
Articolul următorPrimăria va reabilita Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea