Primarul Iașului, Mihai Chirica, a reacționat printr-un comunicat de presă la protestul organizat de mai mulți locatari din Oancea, punând acest protest pe seama deputatului liberal Marius Bodea.

„În legătură cu minciunile sfruntate lansate de către deputatul Marius Bodea privind o așa-zisă autorizație de construire pentru blocuri pe Esplanada Oancea, conducerea Primăriei Municipiului Iași face o serie de precizări necesare pentru informarea corectă a cetățenilor din zonă și a opiniei publice, în general.

După cum am mai arătat, o persoană juridică (Art Residence SRL) deține în mod legal suprafețe de teren, cu regim juridic de curți – construcții, conform înscrisurilor de la Oficiul de Cadstru și Publicitate Imobiliară, în zona Esplanadei Oancea. Spre știința deputatului care doarme în Parlament, dreptul de utlizare a proprietății este garantat de Constituție. Proprietarul dorește să își împrejmuiască terenul și a depus o cerere în acest scop la Primăria Municipiului Iași. Autorizația de construire despre care, distorsionând faptele, vorbește deputatul Marius Bodea se referă doar la împrejmuire, adică la construirea unui gard.

În aceste condiții, este evident că deputatul minte cu neobrăzare. În loc să lase cetățenii din zonă să se odihnească într-o zi liberă, Marius Bodea îi scoate din casă cu minciuni și îi obligă să protesteze împotriva unui gard (!) cu singurul scop de a-și face imagine personală prin neadevăruri și manipulare.

Domnule Bodea, nu mai mințiți! Ieșenii merită respect!“, se arată în comunicatul Primăriei.

10 întrebri pentru Chirica

În replică, Marius Bodea consideră că „acțiunile cetățenilor din cartierul Oancea l-au pus în corzi“ pe Mihai Chirica.

„Reacția domnului Chirica arată că acțiunile cetățenilor din cartierul Oancea l-au pus în corzi. Din păcate, în loc să vedem o reacție rațională a unui om care dorește să rezolve o problemă pe care tot el a creat-o, avem parte, în continuare, de același comportament agresiv și aceeași încercare jenantă de a divaga de la subiect.

Cum a învățat la școala de partid PSD, încearcă să abată atenția de la grava ilegalitate a documentației care stă la baza celor două PUZ-uri din speța Oancea și să minimizeze impactul acelei autorizații emise recent.

Acea autorizație la care am făcut referire astăzi este emisă în baza PUZ-ului de construire a unui bloc de 42 m inaltime, peste spațiul verde de acolo.

Îl provoc să răspundă punctual la următoarele întrebări:

  1. Cum explică că s-a emiz PUZ pentru zonă de șes, când toată lumea știe că acolo este versant, lucru sesizat chiar de către instituțiile din subordinea primarului?
  2. De ce la proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUZ-urilor nu a existat studiu de însorire, lucru reclamat și de cetățenii afectați direct?
  3. De ce nu există acordul vecinilor cu privire la aceste proiecte imobiliare uriașe, așa cum prevede legislația?
  4. De ce tolerează distrugerea ireversibilă a spațiului verde de la capătul Esplanadei Oancea, în condițiile în care Iașul are un deficit uriaș de spații verzi?
  5. Cum rămâne cu traficul în zonă care este deja paralizat de blocurile construite recent?
  6. Cum rămâne cu faptul că nici astăzi nu pot avea acces mașinile de intervenție la incendiu în acea zonă, iar ulterior, după ce mai apar 200 mașini noi, acest lucru devine tehnic chiar imposibil?
  7. Cum explică că Primăria, instituția pe care o conduce, la 100 metri de Esplanada Oancea, a recepționat un bloc care nu a respectat autorizația de construire și nu are locurile de parcare asigurate, iar în locul acestor parcaje subterane au fost amenajate tot apartamente?
  8. Cum rămâne cu constatarea corpului de control al Primarului că au fost săvârșite ilegalității în cadrul Comisiei de Versanți?
  9. Cum răspunde faptului că au fost depuse în Consiliul Local, de către consilierii liberali, două proiecte de anulare a acestor PUZ-uri și el a respins acest lucru ajutat de garda sa personală formată din consilierii PSD-ALDE?
  10. Cum rămâne cu promisiunea că nu va semna nimeni din primărie niciun fel de autorizație pentru acele PUZ-uri dacă investitorul nu ajunge la o înțelegere cu locuitorii zonei și municipalitatea?

Aceste reacții palide ale primarului sunt însă o sfidare a celor din zonă! De ce nu a avut curajul să vină acolo sa vorbească cu oamenii, de ce nu îi apără pe ieșenii care au fost amenințati cu violență de către samsarul prieten cu el?“, susține Bodea.

Articolul precedentProtest al ieşenilor pentru salvarea esplanadei Oancea
Articolul următorDespăgubiri de peste 20.000 de euro pentru un cabinet medical