Rusia reacționează după acuzațiile de „atac terorist” referitoare la scurgerile de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică. Moscova anunță că deschide o anchetă pentru „act de terorism internațional”. 

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru “act de terorism internaţional” după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia a reacționat la trei zile de la scurgerile de gaze din Marea Baltică.

 

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm. Alerta maximă a fost dată luni seară și marți după scurgerile de gaze din marea Baltică. Danemarca a declanșat alerta după ce, lângă ruta gazoductului rusesc Nord Stream 2, a fost detectată o scurgere de gaz. Şi Suedia a emis o alertă similară cu privire la două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1. Au fost semnalate explozii subacvatice puternice în zona scurgerilor de gaz pe conductele de gaz Nord Stream din Marea Baltică. Cea mai mare scurgere de gaze de la suprafață era răspândită, marți, pe mai mult de 1.000 de metri, în timp ce cea mai mică era de aproximativ 200 de metri. 

Comisia Europeană și SUA au acuzat un posibil sabotaj, vizată fiind Rusia, ca urmare a sancțiunilor după războiul din Ucraina. Și Ucraina a acuzat Rusia de „atac terorist”. Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a descris scurgerile majore din două conducte de gaz rusești de sub Marea Baltică drept „atac terorist al Rusiei”.

 

“Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (…) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început”, a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Este “stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de “sabotaj”.

“Era destul de previzibil” că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Previzibil, stupid şi absurd”, a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt “problematice” pentru Moscova, “pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. “Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, şi-a exprimat el regretul.

 

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sunt extrem de periculoase pentru climă. Asta au anunțat experții de mediu și Agenția Daneză pentru Energie. Aceștia avertizează despre riscul unei „bombe climatice”. Mai mult de jumătate din gazul din conducte a intrat în atmosferă.

Articolul precedentMiniștrii, convocați de premierul Nicolae Ciucă, JOI, la Palatul Victoria – Proiecte importante pe masa Guvernului
Articolul următorCâte cariere politice a încheiat DNA în 20 de ani – EȘECURI uriașe în mai multe dosare importante