Un senator ieşean a reacţionat vehement la o modificare făcută de către Guvernul României.

Astfel, senatorul Iulia Scântei a precizat pe pagina sa de Facebook faptul că Guvernul a recidivat în ceea ce priveşte Justiţia.

Guvernul a recidivat! În marțea neagră din 31 ianuarie 2017, Guvernul PSDragnea-Grindeanu a adoptat controversata Ordonanță de Urgență nr. 13, prin care a adus modificări Codurilor penale, sub semnatura ministrului justitiei de atunci Florin Iordache. După doi ani de proteste civice în țară și străinătate, după doi ani de avertismente, recomandări și rapoarte ale forurilor europene și ale aliaților, marți, 19 februarie, Guvernul PSDragnea-Dăncilă a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență mult mai nocivă, sub semnatura ministrului justitiei de azi, Tudorel Toader.

OUG 13 permitea dezincriminarea unor fapte penale pentru a-i salva de la pușcărie pe niște infractori de rang înalt (doar!). Ordonanța de Urgentă marca Toader adoptată este, însă, cu mult mai odioasă pentru că urmăreste instaurarea domniei fricii asupra magistraților români – indiferent că sunt procurori sau judecători.

Iordache a creat plutonul numit “Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie” prin Legea nr. 207/2018, pentru modificarea Legii 304/2004. Tudorel Toader este însă cel care a livrat prin ordonante de urgente “muniția” și “soldații”.

Tudorel Toader este cel care a operaționalizat Secția specială prin OUG 90/2018 şi a livrat procurorilor acestei secții toate dosarele penale CLASATE care îi priveau pe magistrati, de la toate parchetele din țară, inclusiv DNA. Parlamentul aprobase anterior, doar transferul dosarelor în lucru, nu și al dosarelor închise! Nimeni nu a contestat la CCR ordonanta de urgenta nr. 90/2018 pentru că zace si acum în sertarele Parlamentului!

De azi, puterea discreționară a ministrului justiției asupra procurorilor din România devine și absolută! De la intrarea in vigoare a noii ordonante, orice judecător în funcție care a fost cândva și procuror (măcar o zi!), poate deveni Procurorul General al României!

Noua Ordonanță a abrogat instituția delegării în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României, măsura care va paraliza activitatea Ministerului Public si realizarea rolului său constrituțional de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Ministrul Toader a creat prin OUG premisele legale pentru forțarea Președintelui României să numească orice candidat propus de ministrul justitiei pe functiile de procurorii șefi sau de procuror general.

Dacă asociațiile profesionale ale judecătorilor si procurorilor tac acum, dacă plenul CSM nu adoptă o poziție fermă cât mai curând, raliindu-se poziției exprimate deja de Secția pentru procurori, dacă judecătorii și procurorii din țară vor rămâne cu ochii în pământ și cu vocea tăcută în fața acestui abuz de putere orchestrat de Guvern, prin mâna ministrului justitiei, mă tem că independența justiției în România va fi puternic și termen lung afectată”, a menţionat Iulia Scântei.