Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au emis marţi sentinţa în cadrul dosarului de corupţie de la Cadastru.

Magistraţii au considerat că procesul trebuie încetat şi că se impun achitări în unele cazuri. “Instanţa încetează procesul penal deoarece a intervenit amnistia sau prescripţia. De asemenea, achită pe inculpatele Nedelcu Narciza, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi Soficu Irina, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Achită pe inculpatul Stolniceanu Cristian, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe motiv că nu există probe că a comis infracţiunea. Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, au precizat judecătorii ieşeni. Sentinţa nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Amintim că, în urmă cu mai bine de patru ani, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a Narcizei Nedelcu, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, la data faptelor, pentru abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată, a lui Otonel Grunzu, consilier în cadrul OCPI Iași, la data faptei, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată, a lui Gabriel Bălţatu, consilier în cadrul OCPI Iași și membru al Comisiei de acceptanță, la data faptei, pentru fals intelectual, în formă continuată, a Nicoletei Dolachi-Pelin, consilier în cadrul Serviciului Economic al OCPI Iași, la data faptei, pentru fals intelectual, în formă continuată, a Irinei Soficu, contabil-șef în cadrul OCPI Iași, pentru abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată.

De asemenea, pe lângă funcţionari, procurorii au dispus trimiterea în faţa instanţei a lui Ovidiu Alexandru, administrator al SC Topo Euro Cad SRL Iași, Leoraş Bucşă, administrator al SC Gauss SRL Iași, Cristian Stolniceanu, administrator al SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL Iași și Ştefan Lipşa, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum și a firmelor Topo Euro Cad SRL, Gauss SRL și Agenţia de Cadastru şi Topografie SRL, precum şi a lui Aurelian Mănuţă, administrator al SC Grup Cinci SRL şi a acestei firme.

“În perioada 23–30 decembrie 2009, inculpata Nedelcu Narciza, în calitate de director și ordonator de credite al OCPI Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ștampilei Bun de plată și a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate”, au spus procurorii DNA Iaşi.

Conform acestora, în cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăților menționate anterior, Narciza Nedelcu ar fi întocmit în fals mai multe documente în care ar fi menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate, ar fi aprobat mai multe procese-verbale de acceptanță (ce ar fi fost întocmite în fals de către Gabriel Bălțatu, la instigarea lui Otonel Grunzu), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la OCPI Iași.

Mai mult, anchetatorii au menţionat că Narciza Nedelcu ar fi semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu societățile respective (documente ce ar fi fost întocmite, semnate și antedatate, în fals, de către Nicoleta Dolachi-Pelin Nicoleta).

“În același context, inculpata Soficu Irina, în calitate de contabil-șef, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar, ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30 decembrie 2009. Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită ulterior întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657 de lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare”, au adăugat reprezentanţii DNA Iaşi.

Ei au mai menţionat că, în vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii societăților ar fi întocmit în fals facturi fiscale în care ar fi menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.

 

Articolul precedentINCENDIAR: Prejudiciu de peste 100 de milioane de lei, cu ajutorul unor firme din Iaşi!
Articolul următorCofeina, un drog acceptat social, duce tot mai mulţi oameni la psihiatru