Începând de luna aceasta, Iașul beneficiază de cel mai digitalizat sistem de salubritate din România. Acest lucru este posibil grație celor mai recente dotări ale operatorului de salubritate care activează în oraș, Salubris SA.

Societatea din subordinea Consiliului Local a achiziționat nouă autospeciale noi. Este vorba de opt autogunoiere și o autobasculantă. Suma totală plătită pentru toate echipamentele menționate este de 6,22 milioane de lei, banii provenind din fondul de investiții al societății de salubritate.

„Am început programul de modernizare a sistemului de salubrizare în 2017. Până în momentul de față avem 29 de autogunoiere noi, la care se mai adaugă patru cisterne și trei automăturători, tot noi. Sunt o noutate absolută la nivel național. Toate echipamentele sunt dotate cu cititoare. Astfel, informația pleacă direct în serverul Salubris și putem cunoaște în permanență unde a ajuns șoferul, cui și când a fost ridicat gunoiul, care este cantitatea de deșeuri colectată și cât trebuie facturat. Toate autogunoierele au sistem de cântărire automat, iar chitanța poate fi eliberată pe locDe asemenea, fiecare autogunoieră este dotată cu cameră video pentru șofer și cu o cameră de supraveghere care comunică direct cu serverul Salubris. Toate echipamentele sunt integrate într-un sistem informatic, Route Planner, care poate să transmită șoferului direct în computerul de bord unde trebuie să ajungă și care este cea mai eficientă rută”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform conducerii Salubris, noile echipamente vor fi utilizate maximum cinci ani, după această perioadă urmând a fi vândute și achiziționate altele mai moderne.

O alta investiție importantă a Salubris SA o reprezintă achiziționarea aplicației Route Planner, a cărei valoare a fost de 11.600 euro, cu TVA. Aceasta este un sistem avansat de optimizare și planificare de rute, fiind o unealtă foarte eficientă în planificarea strategică, tactică și operațională, permițând companiilor să își reducă costurile operaționale. Route Planner creează rute bazându-se pe hărți digitale, calcule de distanță și timp, informații detaliate despre client, solicitări pentru diferite calificări, informații despre diferite resurse, locurile terminalelor și multe altele.

Funcționalitățile acestui sistem sunt planificarea și optimizarea rutelor master și zilnice, planificarea de rute fixe și dinamice, planificarea restricțiilor de interval orar, planificarea ținând cont de calificarea resurselor, planificarea pentru operațiuni cu mai multe depozite și rute, planificarea vizitelor, vizualizarea rutelor și a clienților pe harta digitală, precum și importul și exportul de date.

Articolul precedentDuşi la puşcărie din cauza unor copaci
Articolul următorPlanuri de dezvoltare a Aeroportului Iași