Proiectele privind recuperarea sumelor investite de spitalele ieșene în echipamente, aparatură medicală, în ambulatorii și unități de primire a urgențelor, în lucrări de reabilitare, extindere și modernizare, derulate în perioada 2014-2017, sau aflate în desfășurare, au intrat în precontractare.

Suma de peste 10 milioane de euro va fi recuperată în cadrul Axei Prioritare- Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale prin proiectele : „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Iași”, cu o valoare de 13.568.623,90 (inclusiv TVA), adică 2.912.721,94 euro, și „Îmbunătățirea accesului populației din județul Iași la servicii medicale de urgență”, cu o valoare de 33 082 670,61 lei (inclusiv TVA), adică 7.101.723,90 euro.

Consiliul Județean a fost desemnat coordonator al proiectului pentru Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Institutul Regional de Oncologie Iași, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, Direcția de Sănătate Publică Iași, Municipiul Iași și Municipiul Pașcani, aplicantul principal al proiectului fiind Ministerul Sănătății, desemnat eligibil pentru recuperarea fondurilor prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Sumele care vor fi recuperare de sistemul sanitar vor putea fi direcționate către alte proiecte prioritare ale ordonatorilor de credite, necesare bunei desfășurări a activității unităților medicale, astfel încât, pacienții să poată beneficia de servicii la standarde ridicate, așa cum este normal. În sistemul sanitar, și mă refer aici la spitale, mai este nevoie încă de investiții în aparatură, așa că, orice sumă care poate fi accesată din fonduri nerambursabile este binevenită. Pentru noi, sistemul sanitar reprezintă o prioritate, iar acest lucru se vede deja în investițiile pe care le-am făcut la nivelul județului în ultimii doi ani”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Cea mai mare sumă va fi recuperată de Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu”, din subordinea Consiliului Județean, aproape 6 milioane de euro.

Pentru investițiile de la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” va fi înapoiată suma de 750.000 de euro, iar pentru Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” se vor primi 300.000 de euro, în timp ce pentru Institutul Regional de Oncologie Iași, 110.000 euro. În contul Institutului de Psihiatrie Socola vor reveni ordonatorului de credite 365.000 euro.

Spitalul Municipal de Urgență Pașcani are de recuperat suma de 540.000 euro.

Direcției de Sănătate Publică îi vor reveni 2 milioane de euro, Municipiului Iași 25.000 euro, iar Municipiului Pașcani 12.000 euro.

Articolul precedentSimularea examenului de rezidenţiat la UMF Iași
Articolul următorEurocontainere în locul pubelelor vechi