La Iaşi va fi implementat un proiect pilot privind un sistem inteligent de închiriere de biciclete, sistem asistat prin GPS. În acest sens, Primăria Iaşi va încheia un parteneriat cu firma Atelierele Pegas, iniţiator al proiectului. Derularea proiectului va ajuta municipalitatea să determine locurile unde trebuie amplasate staţii de „bike-sharing“, traseele preferate de ciclişti şi frecvenţa închirierii pentru stabilirea unui preţ optim.

Faţă de sistemele clasice de „bike-sharing“, cel propus de Pegas se bazează pe un dispozitiv montat pe bicicletă, cu mai multe funcţii, controlat printr-o aplicaţie de telefon. Interacţiunea cu sistemul se face numai prin telefonul mobil.

„Identificarea locaţiei unei biciclete disponibile, rezervarea bicicletei, funcţia de autolock, plata prin intermediul telefonului, GPS tracking sau senzor de mişcare sunt atributele specifice ale acestui device“, se arată într-un document-suport al unui proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului Local Iași.

În cadrul proiectului pilot, SC Atelierele Pegas SRL va pune la dispoziţia ieşenilor 150 de biciclete pentru o perioadă de 45 de zile începând cu luna septembrie 2018. Totodată, vor fi amenajate 50 de parcări în diverse zone.

„Aceste biciclete vor avea rolul de a testa fiabilitatea şi funcţionalitatea sistemului. Este nevoie să vedem cât de bine funcţionează aplicaţia, care sunt zonele unde se adună cele mai multe biciclete etc.“, se mai arată în document.

Primăria Iași va pune la dispoziţie spaţiile pentru amplasarea parcărilor, campanii ale Poliţiei Locale pentru reducerea ratei de vandalizare şi furt a bicicletelor şi stimularea mersului cu bicicleta, în limitele legislaţiei.

Iniţiatorii proiectului au estimat un preţ de 1,9 lei pentru 30 de minute, afirmând că un astfel de cost ar duce la recuperarea investiţiilor pe parcursul mai multor ani. Reprezentanţii firmei au mai precizat că sistemul propus la Iaşi este încă în faza de pregătire în oraşele mari din Europa.

Articolul precedentPrinsă în FLAGRANT cu marfă de contrabandă
Articolul următorArestat pentru că a făcut scandal