Studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Iași este finalizat. Varianta finală a documentului va fi prezentat astăzi, la sediul Băncii Europene de Investiții (BEI) din București, eveniment la care va participa și primarul Mihai Chirica. Întâlnirea are ca scop dezbaterea stadiului celor trei proiecte ale SRU din Iași, Cluj și Craiova, la eveniment urmând a fi prezenți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, BEI și consultanților contractați.

„Cred că Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi a căpătat o prioritate mult mai avansată decât orice alt proiect regional, având în vedere starea generală de sănătate a populaţiei, despre care aflăm în fiecare zi că este din ce în ce mai precară. Spitalele noastre sunt excedate de numărul tot mai mare de pacienţi care, de foarte multe ori, depăşesc numărul total de paturi, iar condiţiile din spitale devin din ce în ce mai grele, cu toate că s-a văzut clar o creştere a veniturilor salariale ale personalului medical şi nemedical. Cu toate acestea, nu se simte o îmbunătăţire a rezultatului actului medical. Îmbolnăvirile din cauza infecţiilor spitaliceşti sunt tot mai numeroase. Prin urmare, va trebui să dăm o atenţie sporită implementării acestui proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Finanțare în exercițiul financiar 2021 – 2027

Principalele probleme care vor fi dezbătute fac referire la stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale, cel al SRU Iași fiind cel mai avansat. Totodată, se va analiza modalitatea de finanțare a construcției acestora, mai exact prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa Prioritară 14 – „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgență”. Etapizarea finanțării prevede ca proiectele tehnice și studiile de fezabilitate să fie finanțate în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, iar în următorul, 2021 – 2027, să fie alocate fonduri pentru construcție.

În partea a doua a discuțiilor este prevăzută câte o analiză separată pentru fiecare SRU în parte. Astfel, în cazul SRU Iași se va face o analiză a planului funcțional, a planului arhitectural de detaliu și a planului spațial, precum și a versiunii finale a studiului de fezabilitate. Cei prezenți vor dezbate și etapele obținerii de avize și modalitatea de refuncționalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” după ce va fi deschisă noua unitate medicală din zona Moara de Vânt.

În cazul SRU Craiova se va analiza prima variantă a studiului de fezabilitate și care este nivelul planului arhitectural de detaliu. Situația SRU Cluj este asemănătoare cu cea de la Craiova, excepție făcând doar studiul de fezabilitate, care se află la a treia variantă.

Proiect de 470 de milioane de euro

Municipalitatea ieșeană va investi 38 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către SRU, existând posibilitatea ca finanțarea să fie făcută cu fonduri nerambursabile.

Conform studiului de fezabilitate, SRU Iași va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Valoarea proiectului este estimată la 470 de milioane de euro.

Articolul precedentIașul va avea 16 tramvaie noi
Articolul următorLocuri de campare pentru cei care vin să-l vadă pe Papa Francisc