Aproximativ 300 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi au decis să dea în judecată instituţia, solicitând magistraţilor să dispună obligarea Penitenciarului la achitarea unor sporuri din anii precedenţi.

Membrii Sindicatului Iuris au acționat joi în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, cerându-le magistraţilor din cadrul Tribunalului Iaşi, în contencios administrativ şi fiscal, calcularea drepturilor salariale şi recalcularea indemnizaţiilor.

Dorin Şcarlii, liderul Sindicatului Iuris, a declarat că oamenii nu vor altceva decât să le fie respectate drepturile salariale.

„Am decis să cerem părerea instanţei cu privire la drepturi salariale ale angajaţilor din cadrul Penitenciarului Iaşi. Ne-am adresat Tribunalului Iaşi după ce alţi colegi din ţară au obţinut sentinţe favorabile, în speţe similare, cum ar fi la Bistriţa. Este vorba despre acordarea unor sporuri reglementate prin lege, pe ultimii trei ani, sporuri ce au fost tăiate în anumite situații, cum ar fi cel de dispozitiv. Vă dau un exemplu: dacă un agent îşi ia concediu de odihnă, el nu mai beneficiază de anumite sporuri, cum ar fi cel de obiectiv. Însă, dacă agentul este sunat în concediu să vină la muncă, el trebuie să îşi întrerupă concediul”, a spus Scarlii.

Conform acestuia, toți cei 288 de membri ai sindicatului, au acţionat în judecată penitenciarul ieşean, dar sumele solicitate nu sunt foarte mari.

„Nu este vorba despre sume foarte mari, undeva între 100 şi maximum 300 de lei, dar, când e vorba despre ani de zile în care nu le primeşti, se adună! Eu nu am putut decât să cer retroactiv şi nu solicităm decât sporuri prevăzute prin lege. Decizia de neacordare a sporurilor nu cred că a fost luată la nivel de instituție, ci la nivel central”, a adăugat Dorin Şcarlii.

Potrivit acestuia, Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași are aproape 390 de angajați, însă nu toți fac parte din Sindicatul Iuris.

Angajaţii au avut mai multe nemulţumiri în ultimele luni, printre ele regăsindu-se neplata orelor suplimentare, neacordarea zilelor de concediu legal, lipsa de personal sau condiţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea.

Articolul precedentOrban, la Iaşi: “Am depus sesizarea împotriva premierului Dăncilă în calitate de cetățean!”
Articolul următorDumitru Oprea: „Efectele formularului «7 în 1»: contribuabilii au de parcurs 30 de pagini de instrucţiuni“